Pascal Broze

Vlaanderen introduceert ‘gemeentelijke coördinator’ bij verkiezingen

Voor de lokale verkiezingen van oktober 2018 zal iedere gemeente voortaan een ‘gemeentelijke coördinator’ moeten aanduiden. Die zal het bestuur bijstaan bij de organisatie van de verkiezingen. 

Om de verkiezingen in goede banen te leiden, zal de coördinator enkele concrete taken toegewezen krijgen, waaronder:

  • opstellen van de kiezerslijsten   
  • ervoor zorgen dat het hoofdbureau kan zetelen       
  • helpen met de logistiek
  • organisatie van opleidingen voor burgers die zetelen
     

De gemeentelijke coördinator zal ook functioneren als contactpersoon tussen de gemeente en het vredegerecht, het gemeentelijk hoofdbureau, het Agentschap Binnenlands Bestuur en burgers die opgeroepen zijn om te zetelen.

Hierdoor zouden kleine problemen zoals ziekte van burgers die moeten zetelen of het niet werken van de stemcomputers, rapper kunnen worden opgelost.

De lokale hoofdbureaus die de verkiezingen organiseren, zijn belangrijke actoren. Maar bij vorige verkiezingen bleken deze soms eilanden te zijn waar bijzonder weinig contact mee was

Agentschap Binnenlands Bestuur

Het Agentschap Binnenlands Bestuur dat de organisatie van lokale verkiezingen ondersteunt, vindt de gemeentelijke coördinator een duidelijke meerwaarde. “De lokale hoofdbureaus die de verkiezingen organiseren, zijn belangrijke actoren. Maar bij vorige verkiezingen bleken deze soms eilanden te zijn waar bijzonder weinig contact mee was. Om die reden roepen we de functie van gemeentelijke coördinator in het leven die de brug zal vormen tussen de lokale bureaus en het Agentschap Binnenlands Bestuur”, klinkt het bij hen. 

Meest gelezen