Videospeler inladen...

Voetbalbond houdt vast aan Damso, Vrouwenraad wil alle middelen in strijd tegen rapper uitputten

De Vrouwenraad geeft de strijd tegen rapper Damso niet op. Dat zegt voorzitster Magda De Meyer aan VRT NWS. Ondanks het verzet van de Vrouwenraad en onder meer staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) houdt de Voetbalbond vast aan Damso voor het WK-lied. "We zullen alle middelen uitputten om er voor te zorgen dat hij het WK-lied niet brengt", zegt De Meyer.

De Vrouwenraad is bijzonder ontgoocheld over de beslissing van de Belgische Voetbalbond om Damso toch het WK-lied te laten zingen. Voorzitster Magda De Meyer: "We vinden het heel erg dat de Voetbalbond voet bij stuk houdt. Ze zijn ook niet aan hun proefstuk toe: we hebben in het verleden al meegemaakt dat de Voetbalbond niet vrouwvriendelijk scoort. Dit is echt jammer."

"Voetbalbond volhardt in de boosheid"

Volgens De Meyer heeft de Vrouwenraad een duidelijk signaal gegeven dat heel veel bijval heeft gekregen, zelfs tot in de regering. Onder anderen staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) schaarden zich achter de oproep van de Vrouwenraad. "Maar de Voetbalbond volhardt in de boosheid", reageert De Meyer.

De Meyer kan begrijpen dat Damso in het WK-lied wellicht een veel gematigder toon zal aanslaan en niet "zijn normale taalgebruik" zal hanteren, maar dat houdt haar niet tegen om te blijven strijden tegen de rapper als vertolker van het WK-lied. Het gaat erom waar Damso voor staat, argumenteert De Meyer. "Hij wordt een beetje geïdentificeerd met dat soort rap, hij is bijzonder vrouwonvriendelijk, heel grof en heel seksistisch. Hij is er helemaal over. Dat is zijn imago, zijn stijl, zijn ding. Dat we dat nu uitdragen, los van welk liedje hij brengt op het WK, is voor ons een brug te ver."

"We laten het hier niet bij"

De Meyer wil het hier dan ook niet bij laten en voelt zich gesterkt door de steun van de sponsors en de publieke opinie. "We gaan bekijken welke stappen we nog kunnen ondernemen", zegt De Meyer, die juridische stappen niet uitsluit. "We willen alle middelen uitputten om ons standpunt duidelijker te maken, in de hoop dat Damso het WK-lied niet zal brengen. We vinden het een bijzonder fout signaal dat het merk België en het merk Rode Duivels hiermee geassocieerd worden." En dat terwijl er "zoveel talent is dat klaarstaat met vrouwvriendelijke songs", voegt ze er nog aan toe.

Videospeler inladen...

Meest gelezen