VS: "Halfbroer Kim Jong-un werd vermoord in opdracht van Noord-Korea"

De halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd vorig jaar met het zenuwgas VX vermoord in opdracht van het regime in Pyongyang. Tot die conclusie is het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gekomen. De VS hebben daarom beslist om nieuwe sancties op te leggen aan Noord-Korea.

Kim Jong-nam werd op 13 februari 2017 op de luchthaven van Kuala Lumpur vermoord. De 45-jarige halfbroer van de Noord-Koreaanse leider werd door twee vrouwen met het zenuwgas VX aangevallen.

De VS stellen dat die aanval het werk was van het regime in Pyongyang. Washington heeft nu sancties tegen Noord-Korea ingevoerd wegens het gebruik van chemische en biologische wapens. Die komen bovenop de sancties die eerder al waren afgekondigd voor het Noord-Koreaanse nucleaire programma.

De VS "veroordelen ten strengste het gebruik van chemische wapens om een moord uit te voeren", zo werd meegedeeld door Heather Nauert, de woordvoerster van het State Department. "Deze blijk van minachting voor de international normen tegen het gebruik van chemische wapens, tonen de roekeloze aard van Noord-Korea aan en onderstrepen dat we geen Noord-Koreaans programma voor massavernietigingswapens kunnen tolereren", klinkt het nog.

De nieuwe sancties worden volgens de VS maandag al ingevoerd. Maar de bekendmaking ervan gebeurt net op een moment dat er sprake is van opmerkelijke toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen