Hoofdredacteur Jörgen Ooster­waal van Humo gaat ook De Morgen leiden

Hoofdredacteur Jörgen Oosterwaal van Humo komt ook aan het hoofd te staan van De Morgen. Dat schrijft De Tijd. Bronnen binnen De Persgroep bevestigen het nieuws aan VRT NWS.

De Morgen krijgt een nieuwe kapitein aan het roer: Jörgen Oosterwaal gaat zijn job als hoofdredacteur van Humo met die als hoofdredacteur bij De Morgen combineren. Het is De Tijd die met het nieuws uitpakt en verschillende bronnen binnen De Persgroep bevestigen het aan VRT NWS. Die groep heeft zowel Humo als De Morgen in haar portefeuille.

Oosterwaal is sinds 2015 hoofdredacteur van Humo. Hij stapte toen over van Knack, waar hij 3 jaar hoofdredacteur was. Tussen 2001 en 2010 was hij al eens (co)hoofdredacteur van Humo.

Sinds 2016 hadden An Goovaerts en Bart Eeckhout de leiding over De Morgen. Zij als hoofdredacteur, hij als zogenoemde opiniërend hoofdredacteur. Volgens De Tijd gaat Goovaerts zich nu op de onlinekanalen van De Morgen toeleggen. Eeckhout zou opiniërend hoofdredacteur blijven.

Cluster

"De Morgen en Humo gaan 1 cluster vormen", zegt Oosterwaal in een reactie aan VRT NWS. "1 algemeen hoofdredacteur komt aan het hoofd van dit cluster te staan en men heeft mij hiervoor gevraagd."

Op digitaal vlak verdwijnen de afzonderlijke websites van De Morgen en Humo. "Ze smelten samen tot 1 website", zegt Oosterwaal. "Dit zal al snel gebeuren." Als illustratie bij dit concept haalt hij onder meer Vice aan, een nieuwswebsite met verschillende kanalen. Hoe het nieuwe platform zal heten, is nog niet duidelijk.

De weekkranten en de weekendkranten van De Morgen blijven afzonderlijk bestaan, net als Humo als weekblad doorgaat. Geruchten als zou de krant het magazine op termijn als bijlage opslorpen, doet Oosterwaal af als larie. "Zowel De Morgen als Humo verkoopt goed. Alleen al uit economisch oogpunt houdt het geen steek Humo als bijlage aan te bieden."

Oosterwaal houdt vol dat de samenwerking tussen De Morgen en Humo geen impact op de werkgelegenheid zal hebben. "De bestaande redacties blijven bestaan. Enkel wat het digitale luik en de website betreft, gaan de groepen medewerkers samensmelten."

Sociale onrust

Intussen is er sociale onrust binnen de Persgroep. Tijs Hostyn van de christelijke bediendenbond LBC meldt dat er de voorbije maanden al tientallen mensen zijn ontslagen. Dat gebeurt druppelsgewijs, niet collectief. Het personeel is ongerust over een nakende verhuizing naar Antwerpen en over een fusie met Medialaan. Het management heeft geen oren naar overleg over een sociale begeleiding van al deze veranderingen, aldus de LBC. 

Meest gelezen