Videospeler inladen...

300 energie-intensieve bedrijven besparen samen het verbruik van 150.000 gezinnen

328 Vlaamse energie-intensieve bedrijven zullen tegen eind dit jaar 4.833 gigawattuur bespaard hebben tegenover 2014. Dat is evenveel als het energieverbruik van 150.000 gezinnen per jaar. Minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) maakte die resultaten bekend in chemiebedrijf Covestro, één van de bedrijven dat zich geëngageerd heeft om efficiënter om te gaan met energie.

Eind 2014 sloot de Vlaamse overheid een overeenkomst af met 328 energie-intensieve bedrijven, de zogenaamde energiebeleidsovereenkomsten (EBO). Het doel van die EBO's is om efficiënter om te gaan met energie en zo te besparen op het energieverbruik.

Bij de bedrijven die zich aansloten, werd een energieaudit uitgevoerd, waaruit uiteindelijk een energieplan is gevloeid. Er zijn sindsdien bijna 2.500 maatregelen gepland om te besparen op het energieverbruik.

Drie jaar na de overeenkomst heeft minister van Energie Bart Tommelein de eerste resultaten bekendgemaakt. De ruim 300 bedrijven liggen op koers om tegen eind dit jaar 3,6 procent van het totale energieverbruik te hebben bespaard tegenover 2014. Dat is een besparing van 4.833 GWh aan energie. “Dit heeft hetzelfde effect als de isolatie van een half miljoen daken, ofwel het gemiddelde energieverbruik van 150.000 gezinnen per jaar”, zegt Tommelein in zijn speech.

"Win-winsituatie"

Volgens de minister zorgen deze 300 bedrijven samen voor het grootste deel van de verbeterde energie-efficiëntie in Vlaanderen. Met die energiebesparing zou al 60 procent van de Vlaamse doelstellingen die Europa oplegt, behaald zijn. “Bovendien wordt er zo’n 515.000 ton aan CO2-uitstoot vermeden, wat overeenstemt met bijna 4 miljard niet-gereden autokilometers.” 

“De overeenkomsten die we afsluiten met energie-intensieve bedrijven zijn een win-win voor iedereen”, zegt minister Tommelein. “Bedrijven zien hun energiefactuur verlagen en blijven concurrentieel tegenover de buurlanden. Tegelijk werken we samen aan het halen van de Vlaamse klimaat- en energiedoelstellingen. De cijfers tonen aan dat energiebeleidsovereenkomsten een groot succes zijn.” 

Daarom heeft de Vlaamse regering recent beslist om de energiebeleidsovereenkomsten te verlegen met twee jaar tot 2022. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen