Videospeler inladen...

Bart Staes: "Aanstelling Selmayr is een machtsgreep van de christendemocraten"

Met de benoeming van Martin Selmayr als secretaris-generaal van de Europese Commissie vergroten de christendemocraten nog hun macht binnen de Europese instellingen. Dat zegt Europarlementslid Bart Staes in "Terzake". Hij heeft het over een echte machtsgreep.

De Duitser Martin Selmayr was tot voor kort kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Op een vergadering van de Commissie op 21 februari werd hij benoemd als adjunct secretaris-generaal van de Commissie en nadat de zetelende secretaris-generaal vlak nadien ontslag nam, werd Selmayr meteen bevorderd tot secretaris-generaal. De hele procedure duurde amper negen minuten. De andere commissarissen waren verrast en niemand diende protest in.

De blitz-operatie riep heel wat vragen op en het Europees Parlement heeft beslist volgende week een debat over de zaak te houden. "We willen dat de commissaris die bevoegd is voor personeelszaken komt uitleggen wat er is gebeurd en of de regels zijn gevolgd. Het ziet er naar uit dat de procedure op het randje van het wettelijke, zo niet over het randje van het wettelijke is gebeurd", zegt Staes.

Volgens Staes komt de benoeming neer op een machtsgreep van de christendemocraten. "In de Europese Unie is de president een christendemocraat, evenals de voorzitter van de Commissie, de voorzitter van het Europees Parlement en de secretaris-generaal is nu ook een christendemocraat", stelt Staes. "Dat betekent dat het hele democratische systeem van "checks and balances", van macht en tegenmacht, niet meer speelt. Dat is een machtsgreep die doet denken aan dictatoriale regimes."

Er zijn de laatste tijd wel meer vervelende dingen over de Commissie naar boven gekomen en dat kan gevolgen hebben. "De Commissie moet goed opletten dat ze niet verzeilt in de positie van de Commissie-Santer op het einde van de jaren 90. De toenmalige Commissie ging niet behoorlijk om met het Europees Parlement en beantwoordde vragen niet correct. Dat heeft uiteindelijk tot de val van de Commissie geleid", besluit Staes.

Videospeler inladen...

Meest gelezen