Videospeler inladen...

Commotie in Nederland over forse loonsverhoging voor CEO van ING

In Nederland is er ophef rond de loonsverhoging van Ralph Hamers, de CEO van ING Groep. Hamers krijgt dit jaar in één klap 50 procent meer en veel Nederlandse politici en vakbondsmensen vinden dat ongepast. Ook de vakbonden bij ons zijn niet blij met het nieuws.

Voor alle duidelijkheid: het gaat om de topman van de financiële groep ING. Onder die groep valt ook de Belgische bank ING, die zijn eigen CEO heeft. Voor ING Groep werken meer dan 50.000 mensen in 40 landen. De hoofdzetel is in Amsterdam.

De topman van ING Groep ligt nu onder vuur in Nederland, omdat hij een loonsverhoging van 50 procent krijgt. Bovendien krijgt hij die bonus volledig in aandelen, zonder dat er prestaties aan verbonden zijn. Zo vermijdt de bank de bonusgrens van 20 procent die geldt in Nederland voor financiële bedrijven.

Hamers' loon stijgt zo naar meer dan 3 miljoen euro en dat ligt moeilijk in Nederland, omdat ING in een zware herstructurering zit. Die herstructurering treft trouwens ook ING België. Bovendien werd ING tien jaar geleden gered door Nederlands belastinggeld tijdens de financiële crisis.

Aandeelhouders pleasen

Zowel Nederlandse oppositie- als meerderheidspartijen vragen om een debat. De Nederlandse vakbond CNV reageert verbijsterd en vindt dat Nederland een voorbeeld moet stellen op het vlak van buitensporige vergoedingen voor toplui.

Ook de bonden in ons land zijn niet blij met het nieuws. "Bij de herstructurering wordt er volop gekeken naar kostenbesparing en naar het tevreden houden van de aandeelhouders. Als je ziet dat Hamers nu een forse loonsverhoging krijgt in aandelen, blijkt dat het belang van de aandeelhouders voor de bank zwaar doorweegt."   

Meest gelezen