Helpper

Deelplatform voor thuishulp Helpper haalt 1 miljoen euro op en gaat samenwerken met ziekenfondsen

De Antwerpse start-up Helpper heeft 1 miljoen euro opgehaald om verder uit te breiden. Ze werken voortaan ook structureel samen met twee ziekenfondsen: OZ (Onafhankelijk Ziekenfonds) en Partena Ziekenfonds. Helpper is een online platform waar mensen die thuis ondersteuning nodig hebben en buurtbewoners die hen tegen een vergoeding willen bijstaan, elkaar kunnen vinden.

Ouderen, (chronisch) zieken en personen met een beperking kunnen via Helpper iemand vinden voor bijstand van niet-medische aard. Het gaat dan bijvoorbeeld om inkopen doen, koken, klusjes uitvoeren of helpen met de administratie.

Ze betalen daarvoor 9,8 euro per uur, naast een eenmalige inschrijvingskost van 10 euro. De "helppers" krijgen na aftrek van de bijdrage voor Helpper 7 euro netto per uur. 

Wie zich wil aanmelden als hulpverlener, wordt eerst geëvalueerd. "We doen verschillende controles en we voeren met iedereen ook een sollicitatiegesprek waarin we polsen naar ervaring en motivering", vertelt oprichter François Gerard in "De ochtend".

"In de klassieke thuiszorg staat de werkdruk vaak in de weg van de goeie oplossing", zegt Gerard. "De vraag naar thuiszorg stijgt. We willen mensen activeren om iemand te helpen in hun eigen buurt." Concurrentie voor de bestaande thuiszorgdiensten is het deelplatform niet, zo zegt hij, meer een aanvulling op wat er al is.

We willen mensen activeren om iemand te helpen in hun eigen buurt.

Helpper-oprichter François Gerard

Kapitaalinjectie

Helpper heeft net een kapitaalronde achter de rug, waarbij het 1 miljoen euro ophaalde bij Carevolution, een zorginnoveringsfonds. De kapitaalinjectie moet Helpper toelaten om het platform verder uit te breiden en te optimaliseren.

De start-up is momenteel actief in Antwerpen en Gent, met zo’n 400 "helppers" (mensen die de hulp verlenen) en 250 "helppies" (mensen die hulp nodig hebben). Deze zomer start Helpper ook in Brussel en later dit jaar nog in een vierde stad.

Samenwerking met ziekenfondsen

Helpper werkt voortaan structureel samen met Partena Ziekenfonds en OZ. Beide ziekenfondsen gaan leden die ondersteuning vragen bij dagelijkse taken, doorverwijzen naar Helpper.be.

"De helppers vangen taken op die zorgverleners nu niet altijd kunnen vervullen, ze zijn flexibel en komen ook nog eens uit je buurt. Bovendien kost het de samenleving niets. De vraag naar zorg én de bijhorende kosten zullen de komende jaren gigantisch groeien, en daarin kan Helpper een belangrijke maatschappelijke rol vervullen", zegt Stefaan Lauwers, CEO van Partena Ziekenfonds.

"De "klassieke" zorgvragen gaan naar de thuiszorgdiensten waar we mee samenwerken. De dagdagelijkse taken die buiten dat medische pakket vallen, verwijzen we door naar Helpper", zegt  OZ-directeur Rik Selleslaghs. "Door op twee sporen te werken, zijn we zeker dat we aan iederéén die hulp nodig heeft de gepaste oplossing kunnen garanderen."

Meest gelezen