Videospeler inladen...

Voedselagentschap: "Gevaar voor bacteriële besmetting bij vlees van Vevida"

Het vlees van vleesversnijder Veviba, dat Delhaize en Colruyt vandaag uit de rekken hebben gehaald , is volgens het Federaal Voedselagentschap (FAVV) niet geschikt voor menselijke consumptie. Het FAVV waarschuwt voor het eten van rauw gehakt. Het vlees werd door de firma Veviba verwerkt in bereide vleeswaren.

Veviba is een onderdeel van de groep Verbist. Het is niet de eerste keer dat de groep Verbist in opspraak komt. De groep baat ook het slachthuis in Izegem uit waar dierenrechtenorganisatie Animal Rights vorig jaar undercoverbeelden maakte. Daarop was te zien hoe runderen zwaar mishandeld werden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet het bedrijf toen een tijdje sluiten.

Nu gaat het dus over een bedrijf dat dieren versnijdt en dan levert aan Belgische warenhuizen, zoals Delhaize en Colruyt, maar ook bijvoorbeeld in Nederland. Er loopt nu een onderzoek naar het bedrijf.

Gesjoemel met etiketten

Enerzijds heeft Veviba gesjoemeld met de data op verpakkingen van ingevroren vlees. Etiketten werden vervangen, zodat er een recentere datum op stond. Anderzijds werd er ook vlees verwerkt in bereide vleeswaren dat niet bestemd was voor consumptie.

"Een rund dat geslacht wordt, wordt ook gekeeld, om het bloed te laten weglopen", legt het FAVV uit. "Waar de huid doorprikt wordt, kan besmetting optreden met bacteriën. Klassiek wordt dat stuk weggehaald en komt dat bijvoorbeeld in dierenvoeding terecht. Hier is dat niet gebeurd en is het stuk dus toch in de basis voor gehakt terechtgekomen." Het is niet duidelijk hoeveel van dat vlees in de winkelrekken is beland.

Over de vleeswaren van Veviba was er al een klacht vanuit Kosovo (waarnaar ook uitgevoerd wordt) in 2016 bij het Luxemburgse parket. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) laat in een reactie weten dat nu moet onderzocht worden waarom het zo lang geduurd heeft voor er maatregelen genomen werden.

Delhaize

Ducarme en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) hebben de erkenning van het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken ingetrokken. Bij een huiszoeking vorige week bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels.

Delhaize heeft de samenwerking met Veviba en met de hele groep Verbist opgeschort. Alle vleesproducten van het bedrijf, voornamelijk rundvlees, worden nu uit de rekken gehaald. "Het gaat om 300 productsoorten", zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. "We hebben dit zelf beslist. We wachten nog af welke maatregelen het FAVV verder neemt." Delhaize bekijkt nog of de verdwenen volumes aangevuld kunnen worden via andere leveranciers.

Colruyt

Ook bij de Colruyt Group, de groep boven onder meer Colruyt en Spar, was er spoedoverleg donderdagochtend. De groep haalt alle producten die afkomstig zijn uit de versnijzaal van Veviba uit de rekken.

"Negentig procent van ons vlees wordt aangeleverd in karkassen en wordt binnen onze muren versneden en verwerkt door onze eigen ervaren beenhouwers. Dat vlees is dus niet betrokken en daar kunnen we de traceerbaarheid van garanderen", aldus nog Colruyt.

Overleg met werknemers

Minister van Landbouw en Middenstand Denis Ducarme heeft woensdag­namiddag een ontmoeting gehad met de landbouw­organisaties en de distributie­sector over de gevolgen van de Veviba-zaak.

Ducarme wil samen met de directie Zelfstandigen van de FOD Sociale Zekerheid zoeken naar oplossingen voor de problemen van de zelfstandigen die voor Veviba werken. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) doet hetzelfde voor de werknemers.

Ducarme benadrukt dat de gezondheid en de veiligheid van de consument de prioriteit is. Woensdagavond werden alle invriezers van de groep Verbist, eigenaar van Veviba, verzegeld.

Boerenbond

De Boerenbond veroordeelt donderdag "met klem" de fraude met vlees bij vleesbedrijf Veviba in Bastenaken. Zulke feiten zijn "onaanvaardbaar" voor de vleesveeproducenten, klinkt het. "Het is meer dan dringend tijd dat de slachthuissector zich ernstig bezint en maatregelen neemt om de malafide praktijken in bepaalde slachthuizen een halt toe te roepen."

De Boerenbond wil dat minister Ducarme en het federaal voedsel­agentschap FAVV samen met het gerecht de zaak tot op het bot uitzoeken. De landbouworganisatie vraagt snel duidelijkheid voor de consument en handelspartners om het vertrouwen van de consument in Belgisch rundsvlees te behouden, klinkt het.

"Wij zijn het meer dan beu dat onze landbouwers voor de zoveelste keer op rij de rekening gepresenteerd dreigen te krijgen voor de wantoestanden in bepaalde slachthuizen", zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

Consumenten kunnen contact opnemen met het FAVV via het gratis nummer 0800/13.550.

Videospeler inladen...

Meest gelezen