Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Canada en Mexico wellicht tijdelijk gespaard van hogere invoertarieven voor staal en aluminium in VS"  

De Amerikaanse president Donald Trump zou dan toch bereid zijn om eventueel andere invoertarieven te hanteren voor staal en aluminium afkomstig uit buurlanden Canada en Mexico, en andere grote belangrijke handelspartners zoals Japan en China. Mocht de heffing er komen, dan zou het in het geval van de Amerikaanse buurlanden gaan om een tijdelijke uitzondering, zo schrijft althans de Washington Post. Het Witte Huis zegt dat er per land wordt bekeken of uitzonderingen mogelijk zijn.

Het voorstel dat donderdag of vrijdag zou worden bekendgemaakt geeft Canada en Mexico een uitzonderingsperiode van dertig dagen waarin geen invoertarieven worden gehanteerd.

Afhankelijk van hoe de onderhandelingen lopen over het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA kan de uitzonderingsperiode worden verlengd. 

NAFTA is al sinds 1994 van kracht. Noorderbuur Canada is de grootste leverancier van staal en aluminium aan de VS. Mexico is als staalbron de nummer vier. De landen hadden eerder al door laten schemeren tegenmaatregelen te zullen nemen, als ze geen uitzonderingspositie krijgen.

Ook de Europese Unie is niet tevreden met de plannen van Trump en heeft al met tegenmaatregelen gedreigd, zoals invoerheffingen op motoren van Harley Davidson.
 

Meest gelezen