institute of indology, copyright the architect's newspaper

Indiase architect Doshi wint Pritzkerprijs 2018

Balkrishna Doshi is 90. Hij leerde het vak in de jaren 50 in Parijs bij de grote Le Corbusier, die trouwens in India een paar opmerkelijke projecten bouwde. Voor zijn lange en rijkgevulde carriere krijgt Doshi nu de Pritzker Prize 2018, de belangrijkse bekroning voor architecten wereldwijd.  

copyright architectuul

Balkrishna Doshi is de eerste Indiase architect die de Pritzker wint. Nog atypisch is dat Doshi erg ver staat van de spektakel-architectuur die tot een paar jaar geleden de toon aangaf. Doshi werkt vooral in India zelf, en hij specialiseert zich in openbare instellingen en betaalbare duurzame sociale woningen. Daarbij combineert hij modernistische en eigen Indiase invloeden, en opteert hij voor lokale materialen.  

low cost housing

Balkrishna heeft een architectuur gecreëerd die altijd ernstig is, nooit flashy of schatplichtig aan trends. Met een diep verantwoordelijkheidsbesef en een vaste wil om iets wezenlijks bij te dragen aan de ontwikkeling van het Indiase volk, tekende hij authentieke kwalitatieve openbare instellingen, vooral in de culturele, sociale en opvoedkundige sector.     

uit het juryverslag
amdavad-ni-gufa, copyright architectural record

De Pritzker Prize bestaat bijna 40 jaar en is opgericht door het architecten-echtpaar Jay en Cindy Pritzker. De jury bestaat al een tijd uit vroegere laureaten. Vorig jaar won het Spaanse bureau RCR Arquitectes, dat meewerkte aan De Krook in Gent. Andere Pritzker-winnaars waren Shigeru Ban, Toyo Ito, Jean Nouvel, Zaha Hadid, Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Rem Koolhaas, Norman Foster, Renzo Piano, Christian de Portzamparc, Aldo Rossi, Frank Gehry en Oscar Niemeyer. Geen Belgen dus...  

sangath, copyright archdaily, nicholas iyadurai

Meest gelezen