Madsen: "Journaliste Kim Wall is gestikt in de duikboot"

De Zweedse journaliste Kim Wall is volgens de van moord verdachte Peter Madsen aan boord van zijn duikboot gestikt nadat hij een reparatie had willen uitvoeren. Dat zegt de Deense uitvinder op de eerste dag van zijn proces.

Bij de reparatie zou Madsen een compressor en twee motoren hebben opgestart en door een luik naar buiten zijn geklommen. Volgens de uitvinder slaagde hij er daarna niet in om het luik opnieuw te openen, waarschijnlijk "omdat er zich in de duikboot een onderdruk had opgebouwd".

"Ik kon Kim beneden horen roepen", zegt Madsen. "Ik heb door het luik door aan Kim proberen uit te leggen hoe ze de motoren kon doen stoppen. Gedurende 5 à 15 minuten heb ik geprobeerd haar ter hulp te snellen."

Toen hij het luik na enige tijd wel open kreeg, sloeg hem warme lucht tegemoet en trof hij Wall levenloos aan. De vrouw zou zijn bezweken aan giftige gassen die vrijkwamen tijdens de plotselinge drukverlaging in de cabine. Madsen verklaarde dat hij de journaliste nog heeft proberen te reanimeren en dat hij, toen dat niet lukte, aanvankelijk zelfmoord wilde plegen.

De openbare aanklagers geloven niet in de these van een ongeval. Ze beschuldigen Madsen ervan de jonge vrouw te hebben vastgebonden, gemarteld en vermoord.

Meest gelezen