Zeldzaam exemplaar van oudste elektrische basgitaar voor 18.500 euro verkocht

Op de veilingsite eBay is een zeldzaam exemplaar verkocht van de oudste elektrische basgitaar ter wereld voor 18.500 euro. De gitaar van het merk Audiovox is in de jaren 30 van de vorige eeuw gebouwd. Er zouden maar 3 exemplaren van dit type meer bestaan. Dat meldt het magazine Guitar World. 

Ultimate-Guitar.com via eBay

Lange tijd is men ervan uitgegaan dat de legendarische gitaarbouwer Leo Fender met zijn Fender Precision Bass de eerste elektrische bas in elkaar had geknutseld. Maar dat bleek niet te kloppen, al was het wel de eerste elektrische basgitaar die in massaproductie ging.

Leo Fender, ook bekend van de Strato- en Telecastergitaren, had nog een voorganger, Paul H. Tutmarc. Hij maakte in 1936, 15 jaar voor Fender, de eerste elektrische basgitaar. De man uit Seattle maakte ook gitaren en versterkers. Zijn vrouw Lorraine bespeelde het instrument tijdens optredens met de familieband. Hij verkocht ook exemplaren aan andere muzikanten. De basgitaar kostte toen 65 dollar, wat overeenkomt met 1.150 dollar (of 927 euro nu), maar de verkoop werd nooit een succes. In 1950 werd de productie stopgezet. 

Er zouden maar drie exemplaren van de Audiovox 736 meer bestaan. De twee andere overblijvende exemplaren zouden zich in het Museum voor Popcultuur in Seattle en bij een privéverzamelaar bevinden. 

Meest gelezen