Paters van Westvleteren boos op Nederlandse supermarkt

In Nederland verkoopt supermarktketen Jan Linders vandaag de bekende trappist van Westvleteren. Maar dat gebeurt zonder toestemming van de monniken van de Sint-Sixtusabdij. Ze zijn verontwaardigd.

Op de website van de supermarktketen Jan Linders staat vandaag een advertentie voor de trappist van Westvleteren. Er liggen 7.200 flesjes trappist van de Sint-Sixtus-Abdij in Westvleteren in de rekken voor een opmerkelijk hoge prijs: €9,95 per fles. In de abdij kost een flesje €3,75. Volgens Gineke Wilms, woordvoerder van de keten, is die €9,95 de prijs die je online betaalt voor het bier.


Geen toestemming

De paters van Westvleteren hebben geen toestemming gegeven aan de keten, er is ook geen samenwerking. "Wij hebben het nieuws via de media vernomen, en zijn enorm geschrokken. We betreuren dat dit zo gebeurt, dit strookt niet met de waarden en visie van onze gemeenschap", laat een woordvoerder van de abdij weten. De paters zullen wellicht contact opnemen met de Nederlandse supermarktketen om te horen hoe zij aan het bier zijn gekomen.

Jan Linders plant overleg

De supermarktketen verduidelijkt intussen dat ze het bier via hun partners en leveranciers hebben gekregen, en dat ze het hebben aangeboden als een speciale actie voor hun klanten. Jan Linders biedt ook speciaalbieren aan en ze wilden de klanten de kans bieden kennis te maken met dit bier. Maar deze reactie hadden ze niet verwacht, zegt woordvoerster Gineke Wilms: "We hebben inderdaad vernomen dat de paters van Westvleteren teleurgesteld zijn, dat hebben we via de media vernomen. We hebben nu contact gezocht via hun woordvoerder, en we gaan proberen daar de komende dagen verder invulling aan te geven, om hierover met ze in overleg te gaan."

Meest gelezen