Querido kinderboeken herenigd met uitgeverij Querido

De bekende uitgeverij van kinderboeken Querido komt bij het "grote" Querido, onder de paraplu van Singel Uitgeverijen. Tot tevredenheid van veel auteurs, die onlangs uit onmin waren vertrokken bij de uitgeverij.

Querido is een uitgeverij van respectabele leeftijd: opgericht in 1915 in Amsterdam. In 1971 kwam er een kinderuitgeverij bij, met een uitstekende reputatie en topauteurs als Annie M.G. Schmidt, Guus Kuijer, Edward van de Vendel, Bart Moeyaert, Gerda Dendooven, Els Beerten, Ingrid Godon en vele anderen.

Querido en Querido kind waren tientallen jaren onderdeel van WPG uitgeverij. Maar in 2014 werd de volwassenenuitgeverij overgenomen door Singel. De kinderafdeling bleef bij WPG en “werd daar een stiefkindje”, aldus Bart Moeyaert, een van de betrokken auteurs.

De onvrede was zo groot dat de voltallige redactie eind vorig jaar ontslag nam vanwege onenigheid over de koers van WPG. Samen met de redactie stapten de auteurs over naar de nieuw opgerichte Uitgeverij Emanuel. Die had onderdak gevonden bij een andere speler, Blossom Books. 

Nu komt alles bij weer elkaar, na een bemiddelingstraject. Singel neemt Querido Kinderboeken over van WPG, én alle redacteuren, kinderboekenschrijvers en illustratoren die waren vertrokken. Uitgeverij Querido wordt dus herenigd met zijn vroegere kinderboekentak, vanaf juli.   

Meest gelezen