Steden blijven blinde vlek voor zonnepanelen

Almaar meer Vlamingen leggen zonnepanelen op hun dak, maar het zijn dan wel vooral de plattelandsbewoners. Steden hinken opvallend achterop. Dat heeft Vlaams parlementslid en energiespecialist Andries Gryffroy (N-VA) berekend. Een voorbeeld: in de Limburgse gemeente Kinrooi wordt per 1.000 inwoners maar liefst 15 keer meer zonne-energie geproduceerd dan in Antwerpen. 

Almaar meer Vlamingen kiezen voor zonnepanelen. Op één jaar tijd zijn er in 2017 liefst 43.000 installaties bijgekomen, goed voor een stijging van 11 procent aan geproduceerd vermogen. Maar opvallend: het is vooral een plattelandsfenomeen.

In de top 10 van gemeentes met het hoogste vermogen zonne-energie per 1.000 inwoners zijn er maar liefst 7 uit Limburg. Koploper is Kinrooi met een vermogen van 532 kw per 1.000. Antwerpen staat op de voorlaatste plaats met 36 kW.

Dat er in steden minder zonnepanelen liggen, is volgens Andries Gryffroy niet zo verwonderlijk. "In steden zijn nu eenmaal meer appartementen en meergezinswoningen. Er is dus minder beschikbare dakoppervlakte per gezin", zegt Gryffroy.

Het parlementslid wil dat steden een inhaalbeweging maken en dat kan via het zogenoemde zonnedelen. "Burgers en bedrijven die geen dak hebben waarop zonnepanelen kunnen liggen, investeren mee in panelen op andermans dak. Met de winst daalt je eigen energie-factuur." 

Populair bij hardwerkende middenklasse

Tweede vaststelling: de Vlaamse rand rond Brussel scoort opvallend slecht. Ook in de gemeentes ten noorden van Antwerpen, zoals Brasschaat en Kapellen, zijn zonnepanelen schaars. Het zijn rijke gemeentes met veel villawijken.

Volgens Bram Claeys van de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen zijn mensen met een hoger inkomen minder bezig met energie- en kostenbesparende ingrepen. "Zonnepanelen zijn vooral populair bij de hardwerkende middenklasse, die ze een interessante investering vinden." 

Meest gelezen