Videospeler inladen...

Trump houdt vast aan invoertarieven, maar "zal heel flexibel zijn" voor sommige landen

VS-president Donald Trump blijft vasthouden aan zijn oorspronkelijke plan voor invoertarieven van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Dat meldt het Witte Huis. Mexico en Canada worden tijdelijk vrijgesteld van de invoertaksen, tot de onderhandelingen rond het vrijhandelsakkoord van de VS en deze twee buurlanden rond zijn. 

In Washington heeft de Amerikaanse president Trump het presidentieel decreet getekend met maatregelen in over de invoertarieven van staal en aluminium. Trump houdt vast aan zijn oorspronkelijke plan met invoertaksen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Maar de president voegde er aan toe: "We zullen heel eerlijk zijn, we zullen heel flexibel zijn, maar we zullen de Amerikaanse werknemers beschermen zoals ik heb aangekondigd tijdens mijn campagne.”

De opheffing van de tarieven zijn dus bespreekbaar. Het wordt land per land bekeken. "We tonen grote flexibiliteit en samenwerking tegenover diegenen die echte vrienden zijn en ons eerlijk behandelen, zowel op het gebied van handel als militair."

Hij benadrukte dat vooral de militaire relatie van de VS en de andere landen een rol zal spelen bij de onderhandelingen. 

"Canada en Mexico vrijgesteld"

De president vermeldde verder dat Mexico en Canada, tijdelijk een vrijstelling krijgen van deze protectionistische maatregel. Dat doet Trump om druk uit te kunnen oefenen tijdens de onderhandelingen rond NAFTA, het vrijhandelsakkoord tussen de VS en deze twee buurlanden. 

Nog voor hij zijn handtekening zette, haalde Trump opnieuw uit naar handelspraktijken die "een agressie tegen ons land" vormen. Voor het doorvoeren van zijn besluit baseert Trump zich op een zelden gebruikte wet die presidentiële actie toelaat tegen importproducten wanneer die de "nationale veiligheid ondermijnen".

Staal en aluminium zijn "absoluut vitaal" voor de Amerikaanse infrastructuur en de defensie-industrie, besloot Trump, en het "dumpen" van goedkope import "haalt de basis van de Amerikaanse nijverheid onderuit".

De tarieven gaan binnen twee weken van kracht

Videospeler inladen...

Meest gelezen