Tusk zweert bij "Ierland eerst"

Europees president Donald Tusk heeft vanuit Dublin de Britse regering gewaarschuwd dat de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië nauwelijks kunnen opschieten zonder "realistische oplossing" voor de Ierse grenskwestie. "Ierland eerst", zo luidde zijn boodschap aan Londen.

De Britse regering had ontstemd gereageerd toen de Europese Unie enkele weken geleden in haar ontwerp van terugtrekkingsakkoord had opgenomen dat de regelgeving in Noord-Ierland afgestemd zou moeten blijven op die van de Europese Unie indien de Britse regering geen oplossing vindt om de herinvoering van grenscontroles op het Ierse eiland te vermijden. Volgens Londen dreigt zo een douanegrens opgetrokken te worden in de Ierse Zee.

"We respecteren dit standpunt, maar we verwachten ook dat Groot-Brittannië een specifieke en realistische oplossing voorstelt om een harde grens te vermijden. Zolang Groot-Brittannië geen oplossing voorstelt, is het zeer moeilijk in te beelden dat er inhoudelijke vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen. Indien iemand in Londen veronderstelt dat er tijdens de onderhandelingen eerst andere zaken zullen aangepakt worden, en dan pas de Ierse kwestie, dan zou ik antwoorden: Ierland eerst", verklaarde Tusk aan de zijde van de Ierse premier Leo Varadkar.

Geen financiële diensten

De Europese Unie en Groot-Brittannië zouden ten laatste tegen het najaar een akkoord moeten bereiken over het terugtrekkingsakkoord, dat de voorwaarden van de boedelscheiding regelt. Binnen enkele weken gaan ook de onderhandelingen over de toekomstige relaties van start. Tusk beklemtoonde in Dublin nogmaals dat financiële diensten geen deel kunnen uitmaken van een vrijhandelsakkoord.

Volgens Tusk kan Europa aanbieden dat er na de brexit geen tarieven of quota ingevoerd worden voor de handel in goederen, maar "diensten gaan niet over tarieven, maar over gemeenschappelijke regels, gemeenschappelijk toezicht en gemeenschappelijke afdwinging". "We moeten duidelijk zijn dat, wanneer het om financiële diensten gaat, het leven er anders zal uitzien na brexit", verklaarde de Pool.

Meest gelezen