© Marcus Lund - creative.belgaimage.be

Van hostess naar onthaalmedewerker: genderneutrale functietitels moeten loonkloof verkleinen

Bijna alle sectorale functieclassificaties zijn de afgelopen jaren genderneutraal gemaakt. Dat heeft minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vandaag bekendgemaakt, op Internationale Vrouwendag.  De maatregel past in de strijd tegen de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Het gaat bijvoorbeeld om de benaming "onthaalmedewerker" in plaats van "hostess" of "secretaris" in plaats van "secretaresse".

"De afgelopen jaren zijn alle sectorale functieclassificaties gescreend. Niet-genderneutrale classificaties werden aangepast door de paritaire comités (de overlegorganen tussen werkgevers en werknemers, red.)", zegt Peeters. "Momenteel zijn bijna alle functieclassificaties daardoor genderneutraal. Aan de laatste functieclassificaties die dat nog niet zijn, wordt gewerkt."

"Het aanpassen van functietitels kan misschien iets kleins lijken, maar het draagt bij tot een mentaliteitswijziging die nodig is om de loonkloof voort te verkleinen. Functieclassificaties met een vrouwelijke titel situeerden zich traditioneel lager in de hiërarchie, terwijl genderneutrale of mannelijke titels hoger stonden. Het maakt dus wel degelijk iets uit."

Volgens Peeters kunnen genderstereotype jobomschrijvingen ertoe leiden dat mannen of vrouwen niet solliciteren. "Een vacature voor "hostess" kan mannen afschrikken om te solliciteren, terwijl dat bij "onthaalmedewerker" niet zo is. Mensen moeten op de arbeidsmarkt kansen krijgen op basis van hun competenties."

Het aanpassen van functietitels kan misschien iets kleins lijken, maar het draagt bij tot een mentaliteitswijziging.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V)

In België bedraagt de loonkloof tussen mannen en vrouwen per werkuur gemiddeld 7,6 procent. De helft van de loonkloof kan verklaard worden doordat vrouwen vaker deeltijds werken, of door verschillen in de sectoren van tewerkstelling. Voor de andere helft van de loonkloof is er echter geen verklaring.

Enkele voorbeelden van aangepaste functietitels:

  • Secretaresse naar secretaris
  • Typiste naar typist
  • Telefoniste naar telefonist
  • Kinderverzorgster naar kinderverzorger of
    gezinshelpster naar gezinshelper
  • Poetsvrouw/schoonmaakster naar onderhoudspersoneel
  • Hostess/kassierster naar onthaalmedewerker

Meest gelezen