Vandeput bevestigt noch ontkent betrokkenheid bij geheime operatie: "Onze opdracht is informatie verzamelen"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bevestigt noch ontkent dat ons land betrokken is bij een Amerikaanse geheime operatie die buitenlandse strijders opspoort en doodt in Syrië en Irak. "Ik ga geen uitspraken doen over feiten die ik zelf niet heb kunnen vaststellen", zegt hij. "Onze opdracht is duidelijk: daar informatie verzamelen om hier bedreigingen te voorkomen."

Het Belgische leger zou met enkele medewerkers van de militaire inlichtingendienst deelnemen aan de geheime operatie, "Gallant Phoenix". Dat bericht VRT NWS vandaag. Zelf buitenlandse strijders uitschakelen, doen de Belgen niet. Het gaat enkel om inlichtingenwerk.

Volgens minister Vandeput doet ons land alles wat mogelijk is om informatie te verzamelen over de Belgische IS-strijders in Syrië en Irak. Maar of ons land betrokken is bij de operatie, wil hij bevestigen noch ontkennen.

"Ik kan daarover geen uitspraken doen"

"Daarover kan ik geen uitspraken doen. Ik weet als minister van Defensie van ons land niet hoe andere landen omgaan met informatie die zij vergaren. Er worden dingen verteld, maar ik heb daarvan een bevestiging noch een ontkenning", zegt hij in "De ochtend". "Wat voor ons belangrijk is, is dat we het vooraf weten als Syriëstrijders naar België terugkeren, zodat we hen kunnen arresteren."

"We hebben vastgesteld in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart dat onze inlichtingenpositie te zwak was, dat we niet wisten wat precies de bedreigingen waren. Daar willen we iets aan doen. Het is onze opdracht om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en om die ook te delen met gerecht en politie, zodat we gepast kunnen optreden bij een dreiging tegenover ons land."

"Niet betrokken bij kill list"

Vandeput stelt wel formeel dat ons land niet betrokken is bij het opstellen van een "kill list". "Onze opdracht is duidelijk: daar informatie verzamelen om hier bedreigingen te voorkomen."

"Het gaat trouwens vooral over open source-bronnenonderzoek. Dat wil zeggen dat mensen samenzitten en het internet en Facebook afspeuren om te zoeken waar foreign terrorist fighters zich bevinden en op welke manier aanslagen worden voorbereid. En als ze iets vinden wordt dat gedeeld, dat lijkt me evident."

De Wever: "À la guerre comme à la guerre"

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert via Twitter op het nieuws. "Als het zo zou zijn, dan is dat het gevolg van de keuzes van die terreurstrijders", zegt hij. "À la guerre comme à la guerre."

Meest gelezen