Voor het eerst 4 werken van Van Gogh tegelijk te koop op TEFAF

TEFAF pakt uit met liefst 4 schilderijen van Vincent van Gogh. Dat meldt 1Limburg. Daarnaast biedt de gerenommeerde kunstbeurs in Maastricht 8 werken van Pablo Picasso te koop aan.

Overmorgen opent The European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht naar jaarlijkse gewoonte de deuren. De toonaangevende kunstbeurs kan deze keer op een unicum bogen: ze heeft liefst 4 vroege schilderijen van Van Gogh in huis gehaald die allemaal te koop zijn, een unicum.

Het gaat onder meer om "Stadsgezicht met ophaalbrug", een werk dat Van Gogh in 1885 in Nuenen bij zijn moeder achterliet. De grootmoeder van de huidige eigenaar kocht het in 1904 in Rotterdam. Sindsdien is het in privébezit. Het is geleden van een expo in 1960 in Parijs dat het aan het brede publiek is getoond. Volgens de handelaar die het verkoopt, moet het 1,4 miljoen euro opbrengen.

Ook "Gezicht op de nieuwe kerk en oudere huizen in Den Haag" uit 1883 is op TEFAF te vinden. Die schilderij dook in 2016 bij een kunsthandelaar in Oosterbeek op die het van een Fransman kocht.

Voorts kunnen geïnteresseerde kopers een bod doen op "Stilleven met flessen en een schelp". Van Gogh maakte dit schilderij in 1884 in Nuenen. In 1904 verkocht zijn broer Theo het aan een particulier. Sindsdien is het verschillende keren van eigenaar gewisseld. De huidige eigenaar heeft het sinds 1968 in handen.

Tot slot biedt TEFAF ook "Seringen" uit 1887 te koop aan. Dat is al sinds 1971 in handen van de huidige eigenaar.

"Bij TEFAF en bij andere kunstbeurzen in de wereld is dit niet eerder vertoond", vertelt journalist en kunstkenner Jo Cortenraedt aan 1Limburg. Het verrast hem niet dat het nieuws pas luttele dagen voor de opening van de kunstbeurs bekend raakt. "Sommige handelaars vinden het leuk hun verrassingen tot het einde te bewaren en kondigen sommige stukken daarom niet aan."

Naast de 4 schilderijen van Van Gogh zijn op TEFAF 8 werken van Picasso te koop. Ook fans van onder anderen Jan Steen, Jacob van Ruisdael en Rembrandt van Rijn komen aan hun trekken.

Meest gelezen