Videospeler inladen...

"Historische mijlpaal": ontmoeting Trump - Kim Jong-un positief onthaald

Vanuit verschillende landen in de wereld wordt er positief gereageerd op de aangekondigde ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in spreekt van een "historische mijlpaal die vrede zal brengen op het Koreaanse schiereiland."

De Zuid-Koreaanse president Moon trad op als bemiddelaar bij het diplomatieke offensief. Een Zuid-Koreaanse delegatie ging naar Washington met de uitnodiging van Kim Jong-un voor Trump. Zuid-Korea is erg bezorgd over de dreiging vanuit buurland Noord-Korea en is dus erg opgelucht met het aangekondigde. "Als president Trump en voorzitter Kim elkaar ontmoeten na een inter-Koreaanse top, dan zal een compleet kernwapenvrij Koreaans schiereiland echt op het juiste spoor zitten", zegt Moon. 

Japan

Ook Japan, een belangrijke bondgenoot van de VS in de regio, reageert tevreden. Maar premier Shinzo Abe benadrukt dat het beleid van Japan en de VS niet wijzigt. Aan de telefoon heeft hij tegen Trump gezegd dat de internationale gemeenschap zoveel mogelijk druk moet blijven zetten op Noord-Korea. Abe hoopt ook volgende maand al naar de VS te gaan om te overleggen over Noord-Korea, nog vóór het overleg tussen Trump en Kim dus.

Noord-Koreaanse handelspartners

Ook de weinige handelspartners van de Noord-Koreaanse dictatuur reageren positief. China verwelkomt de positieve signalen uit de VS en Noord-Korea en roept beide landen op om "politieke moed te tonen, om zo goeie beslissingen te nemen."

Rusland hoopt dat de ontmoeting effectief zal plaatsvinden en noemt het "een stap in de goeie richting."

België

Op Twitter laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders weten dat hij blij is met de toenadering. "Dialoog en internationale druk kunnen leiden tot vrede en nucleaire ontwapening."

Videospeler inladen...

Meest gelezen