Dakloze pianovirtuoos die eind 2014 viraal ging, is overleden

"Het was liefde op het eerste gezicht." Zo omschreef Ryan Arcand in november 2014 zijn kennismaking met de piano in een pleeggezin bij wie hij op 8-jarige leeftijd terechtkwam. Maar met het ouder worden ging het grondig fout in zijn leven, vooral door overdadig alcoholgebruik. Als dakloze probeerde hij in Edmonton te overleven. Dankzij een pianoproject in openlucht in die Canadese stad in 2014 kon de toen 43-jarige Arcand zijn muziektalent tonen. Het filmpje daarvan ging onmiddellijk viraal en klokte intussen af op bijna 12 miljoen views. Zijn alcoholverslaving kreeg hij ook daarna niet onder controle. "En dat werd zijn dood", aldus een priester die hem kende. Komend weekend wordt hij begraven.

Arcand in november 2014 op CBC News: "Het leek alsof we voor elkaar bestemd waren. Je kijkt naar dat muziekinstrument en wordt er onmiddellijk verliefd op. Hij deed de tranen in me opwellen. Als ik op een piano speel, vergeet ik al de rest in de wereld."

Na de internetfaam kwam Arcand in een opvangtehuis terecht, waar er door giften kon gezorgd worden voor een piano voor hem. Maar hij bleef kampen met een alcohol- en drugsprobleem, verkoos vaak een dakloos bestaan en ook zijn geestestoestand werd almaar slechter.

Jared Tkachuk van de plaatselijke daklozenwerking op CBC News: "Steeds opnieuw probeerde hij zijn leven een andere richting te doen inslaan. Opgeven stond niet in zijn woordenboek. Maar er waren te veel trauma’s, er was te veel pijn om te verwerken. Drugs en alcohol maakten het verwerkingsproces er niet makkelijker op. Eind vorige week is hij dan rustig ingeslapen."

"Ik zal hem altijd blijven associëren met muziek. En dan vooral met de zachtheid waarmee hij die muziek speelde. Het toonde aan hoe belangrijk die muziek wel voor hem was", aldus Tkachuk nog.

Dat bleek in ieder geval tijdens het filmpje dat eind 2014 viraal ging:

Meest gelezen