Heisa rond Damso en WK-lied ook opgepikt in Washington Post

De keuze van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) voor rapper Damso als zanger van de Belgische hymne voor het WK in Rusland had binnen de landsgrenzen al heel wat stof doen opwaaien, maar heeft ook het buitenland bereikt. Zo werd het verhaal door The Washington Post, een van de toonaangevende kranten in de VS, opgepikt. Intussen heeft de Voetbalbond gisteravond laat beslist dat er dan toch geen WK-lied van Damso komt. 

The Washington Post merkte op hoe de keuze voor Damso, die onder vuur lag omdat hij zich in vorige liedjesteksten op expliciete wijze seksistisch en onrespectvol tegenover vrouwen uitliet, de gemoederen de voorbije dagen verhitte in ons land.

De krant verwees naar uitspraken van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD), die eerder aangaven de kritiek van de Vrouwenraad te delen (zie video hieronder).

"De Belgische regering heeft de Voetbalbond aangemaand om van mening te veranderen en niet meer te kiezen voor een rapper die bekendstaat voor songs met obscene en vrouwonvriendelijke teksten als maker van het officiële WK-lied", zo begint The Washington Post zijn artikel. Gisteravond laat heeft de Voetbalbond uiteindelijk dan toch beslist om een einde te maken aan de samenwerking met Damso. 

Videospeler inladen...

Ook de gezamenlijke brief van de KBVB-sponsors, waarin ze benadrukten "ernstige bedenkingen" te hebben bij de keuze voor Damso, kwam ter sprake.

En de reactie van Damso zelf op Twitter werd ook opgenomen in het artikel. Hij gaf eerder deze week nog aan dat "als de media al hun macht zouden gebruiken om Belgische artiesten te promoten in plaats van er eentje te bekritiseren, dan zou België niet meer hetzelfde zijn." 

Meest gelezen