Staking bij AB InBev is opgeheven na akkoord

De staking bij AB InBev is opgeheven. Directie en vakbonden van de bierbrouwer hebben vanavond een akkoord bereikt. Dat heeft vakbondsman Kris Vanautgaerden (ACV) gemeld.

Maandag gaan de depots van AB InBev in alle vestigingen van het land weer open. "De blokkade wordt opgeheven en het personeel gaat weer aan de slag", zegt Vanautgaerden.

Het akkoord van vanavond ligt in het verlengde van een eerder gesloten overeenkomst. Directie en bonden hebben afgesproken om voorlopig niet te communiceren over de inhoud van het akkoord. Dat reserveren ze voor het personeel. "De werknemers krijgen maandag toelichting."

Wat was er aan de hand bij de brouwerij?

AB InBev wil herstructureren bij de depots. Het eerste depot dat een reorganisatie ondergaat, is dat van Hasselt: vier werknemers zouden van de werkplaats in Leuven naar Hasselt moeten gaan. Onderhandelingen over de herstructureringen draaiden op niets uit en daarom blokkeerden boze arbeiders al sinds donderdagochtend depots in het hele land. 

De vakbonden wilden compensaties voor de herstructureringen, zoals motivatiepremies en extra kilometervergoedingen, maar de directie vond de financiële eisen te ver gaan.

Gisteren en vandaag gaf de directie geen krimp, maar rond 20.30 uur kwam dan toch het nieuws dat de directie en de vakbonden een akkoord hebben bereikt. 

Cafés zonder bier?

Doordat de depots geblokkeerd waren, zijn honderden cafés niet bevoorraad. Maar wie dit weekend een pintje wil gaan drinken, hoeft nog niet meteen te vrezen dat cafés massaal droog komen te staan, zegt Filip Vanheusden van Horeca Vlaanderen geruststellend. “De meeste drankgelegenheden zijn nog voldoende bevoorraad. Maar zaken waar vandaag drank geleverd zou worden, kunnen natuurlijk wel in de problemen komen, komend weekend.”

Het grote probleem voor de meeste horeca-uitbaters is dat ze aan een brouwerij gebonden zijn en bij bepaalde depots drank moeten halen. Als die depots geen drank kunnen leveren, stelt Horeca Vlaanderen voor om een uitzondering te maken op het contract en handelaars even de mogelijkheid geven om in de gewone drankenhandel hun bier te halen.

Meest gelezen