Video player inladen...

Hoe Juncker zijn kabinetschef een Europese topfunctie bezorgde

Het Europees Parlement eist vandaag duidelijkheid over de benoeming van Martin Selmayr, de kabinetschef van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, tot secretaris-generaal van de Europese Commissie, de allerhoogste ambtenaar van de Europese administratie in Brussel. De benoeming zou heel snel zijn gegaan, zodat niemand anders zich kandidaat kon stellen. En daardoor zijn er vragen en is er kritiek.

Hoe verliep de benoeming van Selmayr?

Tot nu toe was het altijd iemand met jarenlange ervaring in de administratie die opklom tot secretaris-generaal. Bij Selmayr, die alleen ervaring heeft op kabinetten van Commissarissen, verliep het anders.

  • Selmayr stelt zich in januari kandidaat om adjunct-secretaris-generaal te worden, een post die vrijgekomen was.
  • Clara Martínez Alberola, ook werkzaam bij Juncker, als adjunct van Selmayr, stelt zich ook kandidaat voor deze functie. Ze trekt zich wel meteen terug, waardoor het vermoeden bestaat dat ze een schijnkandidate was.

    Selmayr legt enkele gesprekken af, zoals de regels bepalen. Op 21 februari komt Europese Commissie bijeen en dan gaat het plots heel snel.
  • De commissarissen benoemen Selmayr tot adjunct-secretaris-generaal.
  • Tot ieders verbazing kondigt Juncker aan dat Alexander Italianer, de secretaris-generaal, met pensioen gaat.
  • Juncker stelt voor om Selmayr meteen een tweede keer te promoveren tot secretaris-generaal. Alle 27 andere commissarissen gaan akkoord.
  • Clara Martínez Alberola schuift door en wordt de nieuwe kabinetschef van Juncker.

Ging Juncker in de fout?

Volgens de Europese Commissie werden alle regels strikt nageleefd. En dat klopt misschien op papier, maar toch leeft het vermoeden dat er alles aan gedaan is om alleen Martin Selmayr de job van secretaris-generaal te bezorgen.

Het is een positie waarin hij als 47-jarige nog lang in functie kan blijven. Maar mocht de druk van het Europees Parlement en de buitenwereld te groot worden, dan zou hij mogelijk toch een stap terug moeten zetten. Maandag debatteert het parlement in Straatsburg over de kwestie-Selmayr.

Video player inladen...

"Terzake" sprak met journalist Jean Quatremer die de zaak onthulde en met Europarlementslid Bart Staes:

Video player inladen...

Meest gelezen