Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

FARC-kandidaat trekt zich terug uit Colombiaanse presidentsverkiezingen

Rodrigo Londoño, presidentskandidaat voor de voormalige guerrillabeweging en nu politieke partij FARC, trekt zich terug uit de Colombiaanse presidentsverkiezingen. Londoño herstelt van een hartoperatie en sukkelt al langer met zijn gezondheid. Maar ook de woelige campagne heeft een rol gespeeld in de beslissing.

De presidentsverkiezingen in Colombia vinden plaats op 27 mei. Het zijn de eerste presidentsverkiezingen na het vredesakkoord van eind 2016, dat huidig president Juan Manuel Santos gesloten heeft met de marxistische rebellenbeweging FARC. Daarin is afgesproken dat de FARC de gewapende strijd opgeeft en zich omvormt tot een politieke partij, om op democratische manier hun strijd voor een andere samenleving verder te zetten.

Rodrigo Londoño, als FARC-leider ook bekend als Timochenko, was kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar trekt zich nu terug. De officiële reden is zijn ziekte: Timochenko heeft een geschiedenis van hartproblemen. Zo kreeg hij in 2015 al eens een hartaanval tijdens de vredesonderhandelingen in Cuba. Vorig jaar kreeg hij ook een beroerte. Vorige week volgde dan nog eens een hartaanval, waarvoor hij woensdag is geopereerd. Volgens zijn artsen heeft hij ook een chronische longziekte en last van een dichtslibbende slagader.

Maar de FARC geeft ook mee dat de woelige campagne ook een rol heeft gespeeld. De nieuwe partij heeft haar campagne voor de presidentsverkiezingen en de parlementsverkiezingen van komend weekend al in februari opgeschort omdat leden van de partij bedreigd zouden zijn geweest en verschillende verkiezingsbijeenkomsten werden verstoord door tegenstanders.

Wel parlementsverkiezingen

Volgens sommige bronnen stapt de FARC nu volledig uit de presidentsverkiezingen. Andere bronnen zeggen dat de mogelijkheid open blijft dat een andere kandidaat Timochenko's plaats alsnog inneemt. Hoe dan ook zal de FARC dit weekend sowieso deelnemen aan de parlementsverkiezingen. Daarbij zijn ze al verzekerd van 10 zetels in het parlement, zoals afgesproken in het vredesakkoord.

Overigens was de kans dat Timochenko bij de presidentsverkiezingen potten zou breken nihil. In de peilingen kreeg hij ongeveer 1 procent van stemmen achter zijn naam.

Meest gelezen