Videospeler inladen...

Historisch: Donald Trump aanvaardt uitnodiging om Kim Jong-un te ontmoeten

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump gaan elkaar ontmoeten. Dat heeft het Witte Huis bevestigd. Als de ontmoeting er komt, dan is die historisch te noemen: het is meer dan 70 jaar geleden dat een Amerikaanse president een Noord-Koreaanse leider heeft ontmoet. 

"Er wordt een ontmoeting gepland!" Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen nacht getweet. Hij heeft het verder ook over een "grote vooruitgang" die geboekt is, maar stelt tegelijkertijd dat de sancties tegen Noord-Korea van kracht zullen blijven zolang er geen akkoord is over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Wanneer precies beide leiders elkaar zullen ontmoeten, is nog niet bekend, maar vermoedelijk zal dit voor eind mei zijn. Waar ze elkaar zullen ontmoeten, is ook nog niet bekend.

(lees verder onder de tweet)

De ontmoeting met Kim Jong-un wordt zonder meer historisch want het wordt de eerste keer in 70 jaar tijd dat een Amerikaanse en Noord-Koreaanse leider elkaar de hand zullen schudden. Bovendien heeft Kim Jong-un nog nooit een ander staatshoofd bezocht.

Noord-Korea en de VS leven al zeven decennia op gespannen voet en zijn zelfs officieel in staat van oorlog omdat de Korea-oorlog van 1950-1953 is geëindigd met een staakt-het vuren en niet met een vredesverdrag.

Ontwapenen

Kim Jong-un is naar verluidt bereid om af te zien van meer raketten- en nucleaire tests. De Noord-Koreaanse leider verklaarde in een ontmoeting dat hij denuclearisering genegen is.

Kim zou er ook begrip voor hebben dat de geplande gemeenschappelijke manoeuvres  van Zuid-Korea en de VS doorgaan zoals gepland.

Japan

De Japanse premier Abe vindt het initiatief van Noord-Korea alvast goed nieuws. Hij heeft ook aan de telefoon tegen Trump gezegd dat de internationale gemeenschap zoveel mogelijk druk moet blijven zetten op Noord-Korea. Abe hoopt ook volgende maand voor het overleg tussen Trump en Kim al naar de VS te reizen om te overleggen over Noord-Korea.

Meest gelezen