Belg ziet veel vormen van krediet niet als lenen (en dat kan gevaarlijk zijn)   

1 op de 10 Belgen had de voorbije 5 jaar problemen bij het terugbetalen van een lening. Volgens de financiële toezichthouder FSMA komt wanbetaling het vaakst voor bij de relatief kleinere aankopen op krediet die niet gezien worden als lenen.

Betalen met een kaart van de supermarkt, een smartphone op afbetaling via een hogere abonnementskost of aankopen met de kredietkaart van de bank: het voelt voor de meesten onder ons niet aan als een lening aangaan. Dat blijkt uit een rondvraag van wikifin.be, het programma financiële educatie van de FSMA.

Toch geeft 1 op de 10 Belgen toe dat ze in de laatste 5 jaar moeite had om een lening af te betalen. En de meest voorkomende problemen zitten net bij die kredieten die niet als lenen aanvoelen.

66 procent van de Belgen heeft ooit een lening afgesloten. Als je alleen de groep bekijkt met een hoger gezinsinkomen loopt dat op tot 79 procent. In de groep met de lagere inkomens is een huis kopen minder voor de hand liggend. De eerste lening sluiten we meestal af tussen 24 en 32 jaar.

De helft van de Belgen heeft op dit moment een lening lopen.  85 procent van die leningen zijn voor de aankoop van een huis of auto. Het gemiddelde afbetalingsbedrag per maand is 864 euro. Uit de rondvraag blijkt dat wie meer dan 40 procent van het gezinsinkomen moet ophoesten voor aflossingen, vaker in de problemen komt.

Meest gelezen