Videospeler inladen...

“Ontmoeting tussen Trump en Kim houdt risico’s in”

Tom Van de Weghe was vanochtend net als iedereen verrast door het nieuws dat Donald Trump ingaat op de uitnodiging van Kim Jong-un om elkaar te ontmoeten. De historische ontmoeting tussen de twee aartsvijanden houdt bepaalde risico’s is, waarschuwt oud-Azië- en Amerikacorrespondent Van de Weghe in een Facebook Live-sessie. “Het grote gevaar is dat het te snel gaat en Trump toezeggingen doet, of dat het mislukt.”

expert
Tom Van de Weghe
VS- en Azië-expert bij VRT NWS. Hij was jarenlang correspondent in de VS en China. Acht jaar geleden was hij zeven dagen in het volledig geïsoleerde Noord-Korea.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vriend en vijand verrast door in te gaan op de uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De twee aartsvijanden zullen elkaar eind mei op een top ontmoeten.

Ook Tom Van de Weghe, die jarenlang correspondent was in de VS en in Azië had dit niet zien aankomen. “De hele wereld is verrast, ook Trumps diplomaten werden verrast toen hij gisteravond zijn hoofd binnen stak op een persbriefing en aankondigde dat er ontmoeting zou komen met Kim Jong-un.”

“Blijkbaar had Trump gehoord dat er een topdiplomaat van Zuid-Korea in het Witte Huis rondliep en is hij via die weg meteen ingegaan op een uitnodiging om te gaan praten met Kim Jong-un. Het is heel vlug gegaan. Helemaal in de stijl van Trump.”

Het is heel vlug gegaan. Helemaal in de stijl van Trump.

Van de Weghe herinnert eraan dat Trump hiermee doet wat hij tijdens de verkiezingscampagne had aangekondigd: dat hij als toponderhandelaar met Kim Jong-un zou gaan praten en het op een akkoordje zou gooien. “Maar de afgelopen maanden leek het helemaal de andere kant op te gaan, met wederzijdse dreigementen en verwijten. Dus dit komt helemaal als een verrassing.”

Gevaar

Net in dit snelle schakelen van Trump schuilt volgens Van de Weghe een risico. “Het grote gevaar is dat het allemaal te snel gaat en Trump bepaalde toezeggingen doet. Of dat hij deze laatste kans verspeelt en dan staan we nog verder van een vergelijk dan nu het geval is. Maar praten is alvast beter dan bommen gooien.”

Niet alleen in de snelheid schuilt gevaar. “Het probleem is dat er een totaal verschillend verwachtingspatroon is bij Noord-Korea en de Amerikanen”, stelt Van de Weghe vast. “Enerzijds willen de Amerikanen dat Noord-Korea alle kernwapens opgeeft. Maar er is geen enkel signaal dat Noord-Korea dit zal doen. Ze hebben alleen aangegeven dat ze hier wel eens over willen praten.”

Het lijkt allemaal heel mooi dat ze willen praten, maar het houdt wel degelijk risico’s in.

“Anderzijds willen de Noord-Koreanen de garantie dat hun regime kan blijven voortbestaan. Dat houdt in dat Amerika zijn tienduizenden soldaten zou terugtrekken van het Koreaanse schiereiland. De Amerikanen willen dat ook niet doen. Dus voor de top begint zijn er al problemen. Het lijkt allemaal heel mooi dat ze willen praten, maar het houdt wel degelijk risico’s in”, waarschuwt Van de Weghe.

Van de Weghe herinnert er bijvoorbeeld aan dat Trump zich tijdens een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping heeft laten inpakken. “Toen Trump in Peking was heeft Xi Jinping hem helemaal ingepakt waardoor Trump de eisen die hij vooraf had meegenomen, nooit op tafel heeft kunnen leggen. De vrees is dat dit nu weer gebeurt en Trump zich laat charmeren door Kim Jong-un. Maar we weten het niet. Dit valt dus nog allemaal af te wachten.”

De hele Facebook Live-sessie met Tom Van de Weghe kan u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen