Rode Kruis treedt opnieuw toe tot Consortium 12-12: "Altijd blijven geloven in de sterkte ervan"

Het Rode Kruis treedt opnieuw toe tot het Consortium 12-12, een samenwerkingsverband tussen verschillende hulporganisaties bij een natuurramp of een humanitaire crisis. Meer dan tien jaar geleden stapte de vereniging eruit na een meningsverschil, maar de plooien zijn nu gladgestreken. 

"Eind 2005 zijn we als Rode Kruis uit het Consortium gestapt na een meningsverschil over een eventuele hulpactie na een aardbeving in Noord-Pakistan", zegt An Luyten van het Rode Kruis aan VRT NWS. "Het Belgische Rode Kruis wilde net als Artsen Zonder Grenzen en 11.11.11 een actie opzetten, maar de andere leden wilden niet meestappen in het verhaal. Dat heeft tot een breuk geleid."

Maar het Rode Kruis is wel blij dat ze nu opnieuw tot het Consortium behoort. "We zijn altijd blijven geloven in de sterkte ervan", zegt Luyten. "Dit is een efficiënte en duidelijke manier om het publiek wakker te schudden en fondsen te vragen. Bovendien vragen de media en het publiek om in tijden van crisis heel duidelijk en transparant en als één stem te communiceren."

Naast het Rode Kruis behoren ook Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit en Plan België tot het Consortium 12-12.

Meest gelezen