www.aurorebelot.com

Terreurslachtoffers voortaan binnen het jaar uitbetaald

Slachtoffers van terrorisme zullen in de toekomst sneller geholpen moeten worden, binnen het jaar moeten ze ook hun schadevergoedingen hebben. Dat heeft de federale regering zonet bekendgemaakt op een persconferentie. Binnen het slachtofferfonds komt er een speciale cel voor terrorismeslachtoffers. Na de aanslagen van 22 maart 2016 in Maalbeek en Zaventem voelden veel slachtoffers en nabestaanden zich in de steek gelaten door de regering.

In januari heeft een groep slachtoffers en nabestaanden van 22 maart nog een persconferentie gegeven om aan de alarmbel te trekken: ze voelen zich in de steek gelaten door de regering. Financiële vergoedingen laten op zich wachten, het speciale loket voor terreurslachtoffers kan niet op alle vragen antwoorden en het statuut voor terrorismeslachtoffers was volgens de belangengroep een lege doos.

De regering neemt daarom maatregelen. De federale overheid heeft een fonds om slachtoffers te vergoeden, binnen dat fonds moet een speciale cel komen voor terreurslachtoffers. De overheid zal voortaan ook tussenkomen voor advocatenkosten en er komt een aparte lijst met advocaten die gespecialiseerd zijn in dit soort dossiers. 

Minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V) heeft met Assuralia (koepel van verzekeraars) afgesproken dat terreurslachtoffers voortaan binnen het jaar hun schadevergoedingen moeten krijgen.

"Wij hebben afgesproken dat er sneller betaald zal worden", zegt Peeters. "Zeker de schadevergoedingen voor morele schade liepen vertraging op. Dat zal voortaan binnen het jaar vergoed worden"

Meest gelezen