Voedselagentschap: "Wij raden af, zoals altijd, om rauw gehakt te eten"

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) raadt af om rauw gehakt te eten. Die raad geef het FAVV sowieso, maar het risico op een infectie is met de zaak rond het vlees van slachterij Veviba nog wat groter geworden.

Bij het slachthuis Veviba, dat in opspraak is gekomen, werd onder meer vlees verwerkt dat eigenlijk niet voor menselijke consumptie bestemd was. Dat vlees zou in gehakt verwerkt zijn.

Op zich is er geen groot gevaar voor de volksgezondheid, maar het FAVV raadt af om rauw gehakt te eten. "We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.

Het Voedselagentschap raadt aan om gehakt sowieso altijd koel te bewaren en het goed te verhitten alvorens het op te eten. "Ook met ossenstaarten zou er nu een probleem zijn, maar dat wordt eigenlijk nooit rauw gegeten, dus daar is het risico eigenlijk onbestaande", besluit het Voedselagentschap.

Meest gelezen