AFP or licensors

Journalisten van Turkse oppositiekrant Cumhuriyet vrijgelaten, "maar dit is geen gelukkige dag"

In de Turkse stad Istabul heeft de rechter de voorwaardelijke vrijlating bevolen van hoofdredacteur Murat Sabuncu en onderzoeksjournalist Ahmet Sik van de krant Cumhuriyet. De twee staan terecht wegens steun aan terreurorganisaties. Sik en Sabuncu zitten al sinds 2016 achter de tralies. Uitgever Hakin Atalay blijft wel nog in de cel.

De uitspraak kadert in het proces tegen 17 medewerkers van de oppositiekrant Cumhuriyet, een proces dat voor velen symbool staat voor de grote ongerustheid over de persvrijheid in Turkije. De volgende hoorzitting vindt volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International volgende week plaats, op 16 maart.

De 17 medewerkers worden beschuldigd van steun aan drie groeperingen die de Turkse overheid als terreurorganisaties bestempelt: de Koerdische PKK, de extreemlinkse DHKP-C en de beweging van prediker Fethullah Gülen. Gülen wordt door Ankara aangewezen als de aanstoker van de mislukte coup van juli 2016, maar ontkent elke betrokkenheid.

De krant, die zeer kritisch tegenover het regime van president Recep Tayyip Erdogan staat, doet de aantijgingen af als "absurd" en stelt dat het proces enkel dient om één van de laatste onafhankelijke kranten in het land te muilkorven.

Sik: "Dit is geen gelukkige dag"

Sik is een expert over de beweging van Gülen. Hij schreef er een erg kritisch boek over, waarvoor hij in 2011 een eerste keer in de gevangenis terechtkwam. Maar Sik is ook erg kritisch over president Erdogan, die sinds de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016 komaf maakte met zijn voormalige bondgenoot Gulen. 

Meteen na zijn voorwaardelijke vrijlating haalde hij al weer uit naar de regering-Erdogan, die hij in een video op de website van Cumhuriyet een "maffia-sultanaat" noemde. Zijn vrijlating is ook geen gelukkige dag, vindt hij, want uitgever Atalay zit nog altijd in de cel.

"Vandaag is geen dag om gelukkig te zijn", zei Sik tot zijn sympathisanten. "Ik verkies dat jullie gefrustreerd zijn, want frustratie zal ons helpen om vol te houden". Hoofdredacteur Sabuncu liet hetzelfde geluid horen. "De problemen van Turkije zijn niet opgelost omdat we vrijgelaten zijn. Als journalisten is het onze missie om onze job onbevreesd uit te oefenen, zoals we dat vroeger deden."

Meest gelezen