AFP or licensors

Bannon op FN-congres: "De geschiedenis staat aan onze kant"

"De geschiedenis staat aan onze kant en gaat ons van overwinning naar overwinning leiden." Die boodschap had Steve Bannon voor de leden van het Front National.  De voormalige adviseur van Donald Trump was in Rijsel de vedette op het partijcongres van de Franse extreemrechtse partij. 

Het zestiende partijcongres van het Front National opende met een opgemerkte gast: Steve Bannon. Het gezicht van alt-right is sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump ook buiten de Verenigde Staten geen onbekende naam meer. In een speech van ruim een halfuur haalde hij uit naar de elite, de banken en giganten als Facebook en Google die enkel profiteren van de globalisering, waar de gewone werkende man slachtoffer van is. De "oppositiemedia" zoals Bannon de media consequent noemt, verdedigen enkel die elite.  

Maar de tijden veranderen, meent Bannon, de populistische partijen zijn in opmars. "De geschiedenis staat aan onze kant", zei hij herhaaldelijk aan het FN-publiek: "Jullie zijn deel van een beweging die groter is dan Italië, groter dan Polen, groter dan Hongarije." Niet toevallig noemt Bannon die landen. Hij is al een tijdje in Europa, waar hij opdook in Italië en in Zwitserland. Daar ontmoette hij onder anderen politici van Alternative für Deutschland, de rechts-radicale Duitse partij. Bannon heeft duidelijk ambities buiten de VS, in een interview met The New York Times zegt hij dat hij "de infrastructuur probeert te zijn voor de globale populistische beweging."

Dat Bannon uitgescholden wordt voor racist of xenofoob, deert hem niet. Gebruik het als een geuzennaam, adviseerde hij het publiek, "want elke dag worden we sterker".  Na de vertaling gingen de woorden van Bannon erin als zoete koek bij het FN-publiek, aan het einde van zijn speech kreeg Bannon een staande ovatie. Partijvoorzitster Marine Le Pen hoorde het allemaal glunderend aan. Na haar verkiezingsnederlaag tegen Emmanuel Macron werkt ze aan een comeback. Het partijcongres staat in het teken van de "refondation", heroprichting, te beginnen met een naamsverandering voor het Front National. 

Meest gelezen