De Backer over voyeuristische video's: "Privacycommissie en politie moeten dit tot op het bot uitzoeken"

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) heeft scherp gereageerd na het uitlekken van intieme beelden op een voyeuristisch forum. Daarin zijn vrouwen te zien die stiekem zijn gefilmd in de sauna, bij een massage of in kleedkamers en douches. "Degoutant. Stiekem iemand filmen kan nooit. De privacycommissie en de politie moeten actie nemen." Maar dat zal niet zo makkelijk zijn. 

De beelden doken op in Nederland, maar er zijn ook beelden bij die wellicht gefilmd zijn in de sporthal van de Hogeschool Gent. "Stiekem iemand filmen kan niet. Nooit. Als vrouwen dan nog eens stiekem in intieme sfeer worden gefilmd ben ik extra verontwaardigd. Dit is echt degoutant."

De privacycommissie en de politie moeten actie ondernemen, vraagt  De Backer. "Ze moeten dit tot op het bot uitzoeken. Ik wil dat ze met de Nederlandse collega's kijken hoe de site offline kan worden gehaald. En dan keihard achter de daders aangaan. " 

Met de nieuwe Europese privacywetgeving krijgen burgers meer rechten en kunnen beelden sneller offline worden gehaald, zegt De Backer in een persbericht: "The right to be forgotten is een belangrijk recht. We versterken dit recht en verplichten bedrijven het rigoureus toe te passen. In dergelijke gevallen speelt het een cruciale rol om beelden te verwijderen en de privacy van mensen beter te beschermen. Mensen die zich vandaag herkennen op de beelden, kunnen een klacht indienen bij de privacycommissie en de politie."

Maar het zal alles behalve makkelijk worden om die beelden te laten verwijderen, zegt NOS-journalist Joost Schellevis, die de beelden naar buiten bracht. Volgens hem staan de beelden op verschillende websites. "Het is heel makkelijk om de beelden te downloaden en ze verder te verspreiden. De kans dat de beelden volledig verdwijnen, is heel klein."

Videospeler inladen...

Meest gelezen