AFP or Licensors

EU-commissaris Malmström: "Gesprekken gaan volgende week verder"

Europees commissaris voor Handel Cecilia Malström heeft in Brussel een onderhoud gehad met de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. Ze wilde de vergadering aangrijpen om het te hebben over de plannen van de VS om zware importheffingen in te voeren op staal en aluminium, maar kreeg nog weinig duidelijkheid.  

De Amerikaanse president Donald Trump bevestigde eerder deze week dat de VS binnenkort tarieven zal heffen van respectievelijk 25 en 10 procent op de import van staal en aluminium. De buurlanden Mexico en Canada worden daarvan vrijgesteld, en volgens het Witte Huis zijn ook vrijstellingen voor andere handelspartners mogelijk bespreekbaar.

De EU hoopt net als Canada en Mexico te kunnen genieten van vrijstellingen bij de uitvoer van staal en aluminium naar de VS. De EU wil daarbij als één geheel behandeld worden en aanvaardt geen vrijstellingen voor individuele lidstaten. Als er geen vrijstelling komt, dreigt de EU met vergeldingsmaatregelen.

Maar tijdens haar onderhoud heeft Malmström voor de EU "nog niet meteen duidelijkheid gekregen omtrent de procedure om vrijstelling te krijgen". "De gesprekken gaan volgende week voort", zegt ze op Twitter.

Meest gelezen