Japanse overheid waarschuwt voor "James Bond-vulkaan"

In Japan is de vulkaan Shinmoedake actief. De overheid heeft plaatselijke bewoners gewaarschuwd voor het risico op rondvliegende stukken rots. 

De stratovulkaan Shinmoedake ligt in het zuidwesten van Japan, tussen de prefecturen van Kagoshima en Miyazaki. De eerste uitbarsting vond negen dagen geleden plaats, nadat het er al weken had gerommeld en er seismische activiteit was vastgesteld.

De vulkaan produceert al dagen een enorme rookpluim die vandaag tot 4.500 meter hoogte is geklommen. Bij de nieuwe impuls zijn grote stukken rots weggeslingerd tot op 1,8 kilometer van de krater. Langs de noordwestelijke helling glijdt nog steeds lava naar beneden. 

De Japanse overheid heeft het dreigingsniveau op 3 gezet op een schaal van 5. Mensen moeten uit de buurt van de berg blijven, en experts waarschuwen ervoor dat brokstukken tot 4 kilometer van de krater kunnen landen. Lavastromen zouden ook tot 4 kilometer ver kunnen raken.

Mount Shinmoe kwam voor in de James Bond-film "You only live twice" uit 1967. De berg was er de geheime plek van een criminele bende. 

Meest gelezen