Erdogan wil Turks offensief verruimen naar andere Koerdische steden, zoals Kobani

Het Turkse leger heeft de buitenwijken bereikt van de Koerdische enclave Afrin in Syrië. Dat zegt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De Turkse president Erdogan zegt intussen dat hij het offensief tegen de Koerdische YPG zal uitbreiden in de richting van de grens met Irak, in het bijzonder naar de symbolische Koerdische stad Kobani.

Ankara lanceerde op 20 januari een militair offensief in Afrin in het noordwesten van Syrië om er de Koerdische militie YPG te verjagen. Die Koerdische militie, een bondgenoot van de VS in de strijd tegen IS, is voor Ankara een terreurorganisatie, gelinkt aan de PKK.

Sinds de start van de campagne hebben de Turkse troepen de controle overgenomen over de grenszone met Turkije, enkele stadjes en heel wat dorpen inbegrepen. Ze zijn nu de stad Afrin genaderd.

Erodgan wil offensief uitbreiden in richting van grens met Irak

En het zal niet bij Afrin blijven, beweert de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In een toespraak voor aanhangers van zijn AKP-partij in het zuiden van Turkije zei hij dat de operatie tegen de YPG in Afrin zal uitbreiden in de richting van de Iraakse grens, in het bijzonder naar de symbolische Koerdische stad Kobani.

"Eenmaal Afrin van de terroristen is opgekuist, kuisen we ook Minbej, Aïn al-Arab (de Arabische naam van Kobani), Tal Abjad, Ras al-Aïn en Kamishli op". Kobani heeft een symbolische betekenis: de YPG slaagden er in 2015 na intense gevechten in om de stad te heroveren op IS.

Komaan, kom naar Syrië, waarom kom je niet?

Erdogan richt zich tot de Navo

Erdogan riep ook de NAVO op om zijn offensief te steunen. "Is Turkije geen lid van de NAVO?", vroeg hij. "Wij zijn ingegaan op oproepen (om tussen te komen) in Afghanistan, in Somalië, op de Balkan.

Nu lanceer ik ook een oproep, komaan, kom naar Syrië. Waarom kom je niet? ", vroeg Erdogan aan het adres van het Noord-Atlantisch bondgenootschap.  

Meest gelezen