Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Begin van einde van Castro-tijdperk in Cuba: Cubanen naar de stembus

De Cubanen trekken naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Bij de kandidaten is ook degene die volgende maand de opvolger zal worden van president Raúl Castro. Het eiland zal dan voor het eerst een president krijgen die niet meestreed tijdens de revolutie van 1959.

De stembusgang vindt niet toevallig vandaag plaats, op de 57e verjaardag van de mislukte Amerikaanse invasie in de Varkensbaai. Cuba beschouwt die dag als de eerste nederlaag van het "yankee-imperialisme" in Latijns-Amerika.

Meer dan 8 miljoen Cubanen zijn opgeroepen om de 605 leden van het parlement te kiezen. Een verkiezing met verrassingen wordt het niet, want er zijn evenveel kandidaten als zetels. Meer dan helft van de kandidaten, 322 om precies te zijn, zijn vrouwen.

Miguel Diaz Canel

Het parlement wijst de 31 leden van de Raad van State aan, die onder zijn leden de nieuwe president van Cuba kiest. Raúl Castro is dit jaar tien jaar aan de macht, de limiet die hij zichzelf had gesteld om de functie uit te oefenen. Wie zijn opvolger wordt, is op 19 april bekend.

Iedereen, analisten en de gewone Cubanen, gaan ervan uit dat Miguel Diaz Canel de nieuwe president wordt. Diaz Canel is 57 en dus geboren na de Cubaanse revolutie van 1959. Hij zal de eerste Cubaanse president zijn die niet meestreed in de revolutie, maar heeft al continuïteit beloofd. "Er zal in Cuba altijd een president zijn die de revolutie verdedigt", zei hij eind vorig jaar.

Meest gelezen