Videospeler inladen...

Bolivianen eisen zeetoegang met spandoek van tweehonderd kilometer lang

Met een spandoek van bijna tweehonderd kilometer lang hebben duizenden Bolivianen de eis van hun land om toegang te krijgen tot de zee kracht bijgezet. Ongeveer 17.000 militairen en 4.000 politieagenten ontrolden een spandoek van 196,5 kilometer lang langs de weg van hoofdstad La Paz in het westen tot Oruro, dat meer zuidoostelijk gelegen is. Ze willen zo het grote publiek bewustmaken van hun eis.

Het reuzenspandoek is blauw als de zee - een verwijzing naar de Stille Oceaan waar het land toegang tot wil krijgen. Ieder stuk van tien meter draagt bovendien een afbeelding van de Boliviaanse vlag, de vlag van de oorspronkelijke bewoners, en negen sterren voor elke regio van het land. Een andere, gouden ster staat voor de regio aan de Stille Oceaan die verloren werd tijdens de Salpeteroorlog tussen Chili, en Peru en Bolivia.

Op 19 maart beginnen in Den Haag voor het Internationaal Gerechtshof de hoorzittingen in het proces waarbij Bolivia van Chili toegang eist tot de Stille Oceaan. "Deze vlag, de grootste ter wereld, is een teken van onze wil om meer dan honderd jaar isolatie te overwinnen", zei staatshoofd Evo Morales.

Duizenden Bolivianen hebben aan het spandoek gewerkt op vraag van Morales, om de "eenheid van het land" te bewijzen in de controverse met Chili. De regering zegt dat ongeveer honderdduizend personen aan de manifestatie deelnamen.

AFP or licensors

Meest gelezen