AFP or licensors

Enorme gletsjer begint af te breken in Argentinië

Een ijsboog van de gigantische Argentijnse gletsjer Perito Moreno, in Patagonië, is beginnen af te breken. Het natuurfenomeen lokt duizenden toeristen en zou binnen twee tot drie dagen voltrokken zijn.

Het water begon rond 8.40 uur (12.40 uur Belgische tijd) binnen te sijpelen in de gletsjer, zegt het nationaal park Los Glaciares in Patagonië, ongeveer 2.000 kilometer ten zuidwesten van Buenos Aires. In de loop van de dag werd het fenomeen "meer zichtbaar en nam het in omvang toe". Het water erodeert de gletsjer en als de ijsboog of -brug gesmolten is, is het hele gebeuren voorbij.

Het moment van de breuk "is altijd spectaculair". "Deze keer heeft er zich meer water opgestapeld dan bij de vorige drie of vier breuken", zei Luciano Bernacchi, directeur van het Glaciarium, een museum vlak bij het nationaal park, op de zender TN.

Volgens de expert gaat het om een natuurlijk fenomeen voor dit type gletsjer. De gletsjer behoudt met andere woorden zijn gemiddelde omvang, in tegenstelling tot andere die inkrimpen.

Meest gelezen