Videospeler inladen...

Marine Le Pen stelt Rassemblement National voor als nieuwe naam voor FN

De Franse extreemrechtse partij Front National heeft dit weekend een bepalend congres gehouden in Rijsel. Voorzitter Marine Le Pen wil de laatste banden met het verleden van de partij doorknippen. Vanmorgen werd het erevoorzitterschap afgenomen van vader Jean-Marie Le Pen, de oprichter van de partij. En vanmiddag stelde Marine Le Pen een nieuwe naam voor: Rassemblement National. Of de partijleden daarmee instemmen, wordt pas over enkele weken bekend.

De leden van het Front National waren voor het eerst bijeen sinds de nederlaag van Marine Le Pen bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. "Wat toen gebeurde, was best bijzonder", zegt correspondent in Parijs Frank Renout. "Meer dan tien miljoen Fransen stemden op Le Pen, een historische score, maar toch verloor ze. Dat heeft tot veel discussie geleid in de partij."

Le Pen en haar partij zoeken een nieuw elan. Het partijcongres in Rijsel staat in het teken van de "refondation", heroprichting. Essentieel voor een nieuwe start is een naamsverandering. De naam Front National is te beladen en roept bij veel potentiële kiezers weerstand op. Hij maakt ook allianties onmogelijk, zei Le Pen vorige maand nog op een meeting. "En als we geen allianties kunnen sluiten, kunnen we nooit besturen in de Vijfde Republiek".

Gisteravond stemde een nipte meerderheid in met een naamswijziging. Vanmiddag maakte Marine Le Pen haar voorstel voor een nieuwe naam bekend: Rassemblement National. De leden zullen de komende weken per post kunnen stemmen over het voorstel. Het kan nog wel meer dan zes weken duren voor het resultaat bekend wordt.

Band met oprichter Jean-Marie Le Pen helemaal doorgeknipt

Niet alleen de naam van de partij moet weg. Om echt de band met het verleden door te knippen, is ook de oprichter van het Front National, vader Jean-Marie Le Pen, voorgoed opzijgeschoven. 

Terwijl hij eerder al als lid uit de partij was gezet, werd hem vanmorgen ook het erevoorzitterschap afgenomen van de partij die hij in 1972 zelf had opgericht. Bijna 80 procent van de deelnemers aan het congres stemde voor een wijziging van de partijstatuten, die onder meer de afschaffing van de functie van erevoorzitter inhield.

Daarmee is de laatste formele connectie van Jean-Marie Le Pen met het FN doorgeknipt. "Samen met de naamsverandering is het verdwijnen van vader Le Pen een symbolische stap, een afscheid van het verleden", zegt Frank Renout.

AFP or licensors

Jean-Marie Le Pen stichtte het Front National in oktober 1972. In 2015
werd hij uit de partij gestoten nadat hij meermaals de nazi-gaskamers een "detail in de geschiedenis" had genoemd. Rechtbanken vonnisten dat hij wel erevoorzitter mocht blijven, waardoor hij in theorie kon
deelnemen aan bijeenkomsten van de partijtop. 

Een man als Jean-Marie Le Pen geeft zich echter niet zonder slag of stoot gewonnen. Uitgerekend een week voor het congres publiceerde hij het eerste deel van "Fils de la nation", zijn memoires. Hij heeft binnen het Front National ook nog altijd aanhangers.

"Sommigen van hen zullen zich verzetten tegen de nieuwe koers van de partij, anderen realiseren zich dat de tijden zijn veranderd, en dat Marine Le Pen er vorig jaar wel in geslaagd is die historische score te boeken. Maar dat conflict zal zeker nog opspelen in de partij", zegt Renout.

Herverkiezing Marine Le Pen

Marine Le Pen is met unanimiteit van de uitgebrachte stemmen herverkozen als voorzitter van de partij. Dat is geen verrassing, want er waren geen tegenkandidaten. Ze kan dus beginnen aan een derde mandaat sinds 2011, toen ze het roer van haar vader overnam.

Toch staat Le Pen onder druk, zeker na de nederlaag van vorig jaar. Critici in de partij vinden dat wel eens tijd wordt dat iemand anders het stokje overneemt. Ook Le Pen zelf heeft al een paar keer laten doorschemeren dat dat op termijn zeker een mogelijkheid is.

Meest gelezen