Inwoners van overstroomde dorpen in Queensland moeten uitkijken voor... krokodillen

Het noorden van de Australische deelstaat Queensland is getroffen door overstromingen. Een deel van de deelstaat is tot rampgebied uitgeroepen. In sommige ondergelopen stadjes en dorpen duiken krokodillen, slangen en enorme spinnen op in de straten.

Het heeft de afgelopen dagen intens geregend in Queensland. Sommige delen van de Australische deelstaat kregen in vier dagen tijd ongeveer 700 millimeter regen over zich heen. (Ter info: Eén millimeter neerslag komt overeen met één liter water per vierkante meter).

Rivieren traden buiten hun oevers en zetten hele gebieden onder water.

Vanochtend zijn 70 schoolkinderen die in het gebied kampeerden, eindelijk geëvacueerd nadat ze zes dagen hadden vastgezeten op een afgelegen terrein. Vandaag bleek het water voldoende teruggetrokken om de groep naar het dichtstbijgelegen vliegveld te brengen.

Ongewenste bezoekers

In het dorp Ingham liepen 200 huizen onder water. Maar dat is niet het enige probleem voor de inwoners. Toen het water begon terug te trekken, lieten ongewenste bezoekers zich zien in de straten: krokodillen, slangen en enorme spinnen.

"Krokodillen zijn heel slimme dieren. Sommigen houden van regen. Ze maken handig gebruik van de stroming om te reizen op zoek naar voedsel", legt een onderzoeker van de Australia Zoo in Queensland uit aan het persagentschap Reuters. Maar mensen hoeven zich niet al te veel zorgen te maken. "Zolang je niet in het water bent of langs de rand staat, is er niets aan de hand."

Sinds zaterdag regent het minder hard in het gebied, maar volgende week zou er opnieuw meer neerslag kunnen vallen. De premier van de deelstaat zegt dan ook dat het nog weken kan duren voor de omvang van de schade duidelijk is.

Meest gelezen