AP

Non die al jaren strijdt tegen Katy Perry sterft tijdens rechtszaak

Een van de twee nonnen die in een juridisch gevecht zitten met Katy Perry is tijdens de rechtszaak overleden. De nonnen verzetten zich tegen de verkoop van hun voormalige klooster aan de zangeres. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. 

Alles begon in de loop van 2015. Een kloosterorde in Los Angeles verkocht na meer dan vier decennia haar domein. De orde telde ooit honderd nonnen, maar daar bleven er nog maar vijf van over. En dus moest het gebouw weg.

(Lees voort onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het lokale aartsbisdom sloot een deal met Katy Perry. Voor de mooie som van 14,5 miljoen dollar (zo'n 11,7 miljoen euro) mocht de zangeres het klooster en de bijhorende terreinen hebben. Maar dat was niet naar de zin van Catherine Rose en Rita Callanan, twee bejaarde nonnen die tot de orde behoren. Vooral het imago van de zangeres - die scoorde met liedjes als "I kissed a girl" en "Ur so gay" - was voor hen een doorn in het oog. 

Tattoo van Jezus

De twee nonnen trokken ten strijde en tekenden bezwaar aan tegen de verkoop. Katy Perry probeerde hen naar verluidt nog te overtuigen, door haar tattoo van Jezus te laten zien en een hymne te zingen, maar dat mocht niet baten. "We zagen haar videoclips. Daar zijn we niet blij mee", zo klonk het. 

(Lees voort onder de foto).

Het bleef niet bij protest. De nonnen verkochten - zonder toestemming van het aartsbisdom of het Vaticaan - het hele terrein aan Dana Hollister, een lokale ondernemer die van de gebouwen een hotel wilde maken. Aartsbisschop Jose Gomez was woedend en benadrukte dat hij het laatste woord heeft over het klooster. En dus daagde hij de nonnen voor de rechtbank. 

De rechtszaak sleept al jaren aan. Vorig jaar oordeelde de rechter al dat de verkoop door de nonnen onwettig was. De zangeres en de katholieke kerk kregen bijna 10 miljoen dollar schadevergoeding, maar de strijd werd voortgezet. 

Laatste interview

Afgelopen vrijdag stierf een van de twee nonnen - Catherine Rose (89) - tijdens de rechtszaak. Enkele uren ervoor gaf ze nog een interview aan Fox 11 Los Angeles, waarin ze zei dat het misschien haar laatste zou zijn. Ze richtte zich rechtstreeks tot Katy Perry. "Alsjeblieft, stop ermee. Dit doet niemand goed. Het kwetst alleen mensen", zo zei ze. 

"Zuster Catherine Rose heeft de kerk jarenlang met toewijding en liefde gediend", zei aartsbisschop Gomez. "Vandaag herinneren we haar leven met dankbaarheid."

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van het overlijden voor de rechtszaak. 

Meest gelezen