Videospeler inladen...

Zenuwgif gevonden in restaurant Salisbury, klanten moeten kleren en spullen wassen

Mensen die het restaurant en de pub in het Zuid-Engelse stadje Salisbury bezochten waar onderzoekers sporen van zenuwgif hebben gevonden, moeten uit voorzorg hun kleren en spullen wassen. Dat zegt het Britse ministerie voor Volksgezondheid. De Russische dubbelspion Sergej Skripal (66) en zijn dochter Yulia (33) bezochten het restaurant en de pub vorig weekend in de uren voor ze onwel werden aangetroffen op een bankje.  

De speurders die de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter onderzoeken, hebben sporen van zenuwgif gevonden in het restaurant en de pub waar de twee waren enkele uren voor ze onwel werden.

Voor mensen die het voorbije weekend ook te gast waren in het restaurant en de pub, is er geen onmiddellijk gevaar voor de gezondheid, zegt het Britse ministerie voor Volksgezondheid. Maar het ministerie vraagt die mensen wel om uit voorzorg hun kleren en spullen te wassen.

Want het is toch "mogelijk, maar onwaarschijnlijk dat een substantie die in contact is gekomen met kleding of bezittingen nog altijd in zeer kleine hoeveelheden aanwezig kan zijn en de huid kan besmetten. Na verloop van tijd kan herhaaldelijk contact van de huid met de besmette spullen een klein risico voor de gezondheid vormen."

500-tal mensen moet voorzorgsmaatregelen nemen

Volgens het ministerie van Volksgezondheid volstaat het om de kleren te wassen in een gewone wasmachine, net zoals je gewone vuile kleren wast. Spullen als handtassen, mobiele telefoons of andere elektronische apparaten die mogelijk met de substantie in contact zijn geweest, kunnen met een vochtige doek worden schoongemaakt.

Volgens de BBC gaat het mogelijk om zo'n 500 mensen die de voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Tijdens een persconferentie die werd gehouden kort nadat de mededeling was verspreid, herhaalde een medewerker van Volksgezondheid dat ze zich geen zorgen moeten maken. "Het gaat om een zeer klein risico."

Welk zenuwgif de speurders gevonden hebben, is nog niet bekendgemaakt. Ook zijn er geen aanwijzingen dat andere gasten iets te maken hebben met het zenuwgif.

Politiekantoor afgesloten

Het grootschalige onderzoek in Salisbury is nog volop aan de gang. Meer dan 250 speurders en agenten voeren het onderzoek, bijgestaan door 180 militairen. 

De speurders concentreren zich vooral op het restaurant en de pub, het huis van Skripal, het bankje waar hij en zijn dochter zijn gevonden, en de begraafplaats waar zijn vrouw en zoon begraven liggen.

Volgens de Britse zender SkyNews heeft het leger vanmiddag ook een zone afgesloten rond een politiekantoor, stadskantoren en een parkeerterrein. 

AFP or licensors

Meest gelezen