Russische zangeres die vorig jaar werd geweigerd op Songfestival krijgt nieuwe kans met "I won't break"

De Russische zangeres die vorig jaar werd geweigerd op het Songfestival in Oekraïne krijgt van haar thuisland een nieuwe kans. Ze trekt naar Lissabon met het nummer "I won't break", zo maakte ze vanavond bekend. "Het is een nummer over mijzelf."

Julia Samoilova ging normaal vorig jaar het nummer "Flame is burning" brengen op het Songfestival, dat toen plaatsvond in Kiev in Oekraïne. Maar toen bleek dat de zangeres even ervoor nog had opgetreden op de Krim - waar heel wat discussie over is tussen Oekraïne en Rusland - kwam er een duidelijke reactie van Oekraïne. Samoilova kreeg een inreisverbod van drie jaar en kon dus zo het land niet in voor de liedjeswedstrijd. "Schandalig", vond Rusland. 

De EBU - de organisatie van het Songfestival - reageerde ontgoocheld en kwam met een idee om de zangeres mee te laten doen via een satellietverbinding. Op die manier moest Samoilova Oekraïne niet binnen. Maar Rusland weigerde, want zo'n deelname was "in strijd met de essentie van het evenement", zo klonk het. En dus nam Rusland vorig jaar niet deel aan het Songfestival. 

Herkansing

Samoilova krijgt nu een herkansing, want de Russische omroep selecteerde haar opnieuw om deel te nemen aan de wedstrijd. Vanavond werd het nummer waarmee ze dat zal doen bekendgemaakt. Niet hetzelfde als vorig jaar, maar wel "I won't break". 

"Dit is een nummer over mijzelf", zo zegt de zangeres. "De makers zijn erin geslaagd mijn gedachten en gevoelens om te zetten in muziek. Het is geen zachte ballade, maar wel een nummer met karakter."

Voor ons land trekt Sennek naar het Songfestival met het nummer "A matter of time". De wedstrijd vindt dit jaar plaats op 8, 10 en 12 mei in Lissabon. 

Meest gelezen