Videospeler inladen...

Trump aan EU: "Wij laten jullie taksen zo, als jullie de onze afschaffen"

Amerikaans president Donald Trump blaast warm en koud in de discussie over Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium. Op Twitter suggereert hij dat hij die zal laten vallen als de EU haar eigen belemmeringen opgeeft voor Amerikaanse producten. Maar hij gooit er ook een extra dreigement bovenop.

"De Europese Unie, prachtige landen die de VS zeer slecht behandelen op het vlak van handel, beklagen zich over de importtarieven van staal en aluminium", zo twitterde Trump. "Als ze hun vreselijke belemmeringen en douanerechten op Amerikaanse producten opheffen, zullen wij de onze opgeven. Groot tekort. Anders belasten wij auto's, etcetera. Eerlijk!"

Trump was op weg naar Moon Township, een voorstadje van Pittsburgh, toen hij de tweet verstuurde. Daar hield hij een toespraak voor Republikeinse kiezers . "We redden het staal en een heleboel staalfabrieken openen nu hun deuren om wat ik deed", stelde hij. "Staal is terug en aluminium is terug."

Hij liet ook daar nog eens het dreigement vallen dat hij Europese automakers als BMW en Mercedes extra zou belasten. "De Europese Unie, het klinkt mooi, maar de EU maakt ons kapot op vlak van handel. Ze hebben handelsbarrières: wij krijgen onze landbouwproducten daar niet eens binnen. Dus dan zeggen zij: wij willen die tarieven weg. Dan zeg ik: open de barrières, schrap die importtarieven. Als je dat niet doet, belasten wij Mercedes-Benz, belasten wij BMW."

Bekijk de speech hieronder. Vanaf 27'50" praat Trump over de importtarieven:

Nog veel onduidelijkheid

Europa en andere handelspartners van de VS, zoals Japan, betwisten de importtarieven van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium die Trump heeft aangekondigd. Maar een ontmoeting in Brussel was niet van die aard dat de EU gerustgesteld is.

"De discussie was oprecht", zei Malmström na afloop van de vergadering van vier uur via Twitter. "Maar we kregen niet onmiddellijk duidelijkheid over de procedure om vrijgesteld te worden. De besprekingen gaan komende week door."

De EU liet eerder al weten naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te zullen stappen als de VS zijn importheffingen op Europese bedrijven doorzet. 

"Handelsoorlog zal rampzalig zijn"

Ook in China wordt er bezorgd gereageerd op de geplande Amerikaanse invoertarieven. De Chinese minister van Handel Zhong Shan waarschuwt voor de gevolgen van een handelsoorlog.

"Er is geen winnaar in een handelsoorlog", klonk het op een persconferentie in Peking. "Een handelsoorlog zal rampzalig zijn voor China, de VS en de wereldeconomie. China wil geen handelsoorlog en zal die ook niet als eerste starten. Maar we kunnen elke uitdaging aan en we zullen de belangen van ons land en ons volk standvastig verdedigen."

De Chinese minister van Handel Zhong Shan.
AFP or licensors

Het belangrijkste officiële kanaal waarlangs de VS en China overleggen over hun economie - de zogenaamde Comprehensive Economic Dialogue (CED) - ligt intussen stil. Maar Zhong stelt dat er nog manieren zijn om te overleggen. "We praten nog en we zijn er zeker van dat beide partijen zullen blijven praten om de volgende stap te kunnen zetten."

Meest gelezen