© Kees van de Veen

69 scholen in Vlaanderen hebben dringend asbestprobleem

69 van 300 onderzochte scholen in Vlaanderen hebben een dringend asbestprobleem. Dat blijkt uit onderzoek van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Een aantal van die scholen heeft nog geen actie ondernemen. De Vlaamse regering staat in contact met die scholen om te kijken waar de knelpunten zitten. 

OVAM heeft de afgelopen jaren bij 300 scholen een asbestinventaris opgesteld. In mei vorig jaar bleek uit dat onderzoek al dat 20 scholen een dringend asbestprobleem hadden, maar toen ging het nog om zeer voorlopige cijfers. Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) vroeg daarom een update aan Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V): uiteindelijk blijken 69 van de 300 scholen met een dringend asbestprobleem te kampen.

"Het gaat om zeer uitlopende problemen", zegt Jan Verheyen van OVAM. "Het kan gaan om asbesthoudende dakbedekking of gevelbekleding. Heel vaak gaat het om asbesthoudende isolatiematerialen rond buizen van verwarmingsketels in kelders." Bij beschadiging van het materiaal, lopen leerlingen en leerkrachten een groot risico. Afgelopen maandag nog werd het Xaveriuscollege in Borgerhout ontruimd nadat er bij werken een asbesthoudende leiding geslepen was.

De betrokken scholen kregen al tweemaal een mailing van OVAM om actie te ondernemen en zich aan te melden om de sanering te bespreken. Maar ongeveer een derde van de scholen deed dat nog niet, klaagt Groen-Parlementslid Danen aan.  Hij wil dat OVAM sneller kan optreden. Minister Schauvliege wil nu vooral met de scholen zelf overleggen hoe het snel vooruit kan gaan.

"Met de Vlaamse regering hebben we 7,5 miljoen euro extra vrijgemaakt om de scholen te ondersteunen. Een aantal scholen zijn nu al actief bezig. Met een aantal ander scholen staan we in contact om te luisteren waar de knelpunten zitten. Ik verwacht dat de scholen hun verantwoordelijkheid opnemen", aldus Schauvliege. 

"Vals gevoel van veiligheid"

"Rond asbest heerst helaas een vals gevoel van veiligheid", zegt Johan Danen. "Dat komt omdat de gezondheidsgevolgen van contact met asbest pas na 20 tot 40 jaar zichtbaar worden. Het wordt dringend tijd dat we actie ondernemen. Zeker wat asbest in scholen betreft: het gaat om de veiligheid van duizenden leerkrachten en leerlingen die compleet zinloos worden blootgesteld aan grote gevaren."

Volgens OVAM - die de 300 scholen onderzocht - gaat het inderdaad om een "dringend asbestprobleem", maar mogen we de cijfers niet extrapoleren naar alle 3.600 scholen in Vlaanderen. De onderzochte scholen hadden zelf om de screening gevraagd, in veel gevallen omdat er een vermoeden bestond van een asbestprobleem wegens de oude infrastructuur. Het algemene beeld van asbest in schoolgebouwen zal dus allicht minder problematisch zijn, klinkt het. 

Meest gelezen