© Phil Robinson - www.belgaimage.be

BBC roept VN op om zijn journalisten in Iran te beschermen

De BBC lanceert een oproep aan de VN om de rechten van zijn journalisten en hun familie in Iran te waarborgen. De Britse openbare omroep zegt dat de lokale autoriteiten hen "belagen".

"De BBC heeft het ongeziene initiatief genomen om zich tot de Verenigde Naties te wenden. Onze pogingen om de Iraanse autoriteiten te overhalen om te stoppen met hun intimidatie worden compleet genegeerd", zegt de algemeen directeur van de BBC, Tony Hall, in een persbericht.

De BBC zegt dat zijn Perzische dienst het doelwit is van Teheran sinds ze gelanceerd werd in 2009, het jaar waarin presidentsverkiezingen plaatsvonden. De regering beschuldigde het buitenland toen van inmenging in het kiesproces. Iran liet familie van journalisten "willekeurig arresteren en opsluiten", het nam paspoorten in beslag en verbood buitenlandse reizen. Het land hield journalisten in het oog en formuleerde valse beschuldigingen, klinkt het.

In 2017 openden de Iraanse autoriteiten een onderzoek voor "samenzwering tegen de nationale veiligheid". Ze lieten de middelen van personeelsleden bevriezen, verhinderden hen om eigendom zoals een woning of auto te verkopen, zegt de BBC.

"Journalisten van BBC Persian Service steeds meer gestraft"

"De voorbije negen jaar werden de journalisten van de BBC Persian Service en hun familie steeds meer gestraft", zegt Tony Hall. Volgens hem verkeren andere media in dezelfde situatie. "We vragen de gemeenschap van VN-naties om de BBC te steunen en het recht op vrije meningsuiting te waarborgen."

In oktober 2017 had de VN-gezant voor de bevordering en de bescherming van het recht op vrijheid van mening en meningsuiting, David Kaye, Iran opgeroepen te stoppen met het "belagen" van personeel van de Perzische dienst. Hij greep in na een dringende klacht van de BBC, aan hem en Asma Jahangir, speciaal rapporteur van de VN voor de mensenrechten in Iran.

"Deze week zullen journalisten van de BBC voor het eerst het woord nemen in de zitting van de Mensenrechtenraad om de lidstaten te vragen om actie te ondernemen en hen te garanderen om hun werk als journalist vrij te kunnen uitoefenen", zegt de BBC.

Meest gelezen